Lekker weer (in maart) zet aan tot sporten en bewegen

Het goede weer maart heeft waarschijnlijk een belangrijk aandeel gehad in de flinke stijging in de sportdeelname in die maand. De NOC*NSF Sportdeelname Index steeg ten opzichte van januari 2016 van 121 naar maar liefst 154 punten! En ook de jongeren sloegen fors meer aan het sporten.

hardlopenDat blijkt uit maandelijks onderzoek dat GfK verricht voor NOC*NSF. 62 procent van de Nederlanders (5-80 jaar) heeft in de maand maart 2016 vier keer of vaker gesport. Dit komt overeen met zo’n 9,5 miljoen Nederlanders. Dit percentage is niet alleen hoger dan in februari 2016, toen het 59 procent was, maar ook hoger dan voorgaande jaren: in maart 2015 was dit 58 procent, in maart 2014 61 procent.

Mooiweersporters
Een mogelijke verklaring kan zijn dat in maart 2016 het weer aanzienlijk beter was dan in februari: hogere temperaturen, meer zonuren en met name in de eerste helft van maart heerlijk droog weer. Een goede reden om lekker buiten te gaan bewegen (en een excuus minder om toch maar niet naar de sportschool te gaan).

Verder zijn in februari en maart 2016 veel buitensporten weer gestart met de competitie. Dientengevolge is maart veelal de eerste volledige maand waarin competitie wordt gespeeld. Als dat de sportdeelname niet omhoog krijgt…

Wandelsport weer sterkste stijger
In maart 2016 zijn er ten opzichte van maart 2015 in totaal circa 229.000 meer Nederlanders die aangeven aan wandelsport te hebben gedaan. Wandelen neemt daarmee de eerste positie in binnen de top drie van stijgers van 2016. Wielrennen/toerfietsen en hardlopen/joggen/trimmen nemen (met respectievelijk 147.000 en 71.000 meer beoefenaars) de tweede en derde positie in. Een mogelijke reden voor een toename van beoefenaars van deze sporten is ook hier het weer, dat goed was, droog en zonnig.

Jongeren in beweging
De Zilveren Kruis Sport Index tot 18 jaar kwam in maart uit op 167 punten, een stijging ten opzichte van februari 2016 (69 punten). Het percentage jongeren dat in de maand maart vier keer of vaker heeft gesport is 80 procent. Dat zijn bijna 2,2 miljoen jongeren. Een veelbelovende score!

Bron en meer informatie: www.sport.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *