Slagharen toont ontwerp nieuwe achtbaan

Attractiepark Slagharen opent (vroeg) in het voorjaar van 2017 de nieuwe achtbaan ‘Goldrush’. Bijzonder aan het ontwerp van Gerstlauer is de triple launch en het baanverloop dat zowel vooruit als achteruit gaat. Slim nieuwigheidje zijn twee uitkijkpunten waarop het publiek de mensen in de achtbaan goed kan zien en fotograferen.

baanverloop met uitleg elementen2

Diveloop
Diveloop in de Goldrush

Waarom nieuwbouw?
De achtbaan ‘Goldrush’ gaat de plek innemen van de Looping Star. Dat was destijds, in 1979, een van de eerste grote achtbanen in Nederland. Directeur Wouter Dekkers legt uit waarom er gekozen is voor een nieuwe achtbaan: “We hadden de huidige baan ook nog kunnen opknappen. Dat was een stuk goedkoper geweest, maar levert geen publiciteit op. Bovendien zorgt een nieuwe achtbaan vaak voor veel extra bezoek. De nieuwe achtbaan is bovendien een verbetering op vele gebieden; zo is de baan comfortabeler, sneller, hoger stiller en gaat twee keer over de kop.”

Looping Star (verkocht)
Looping Star (verkocht)

De oude Looping Star is inmiddels verkocht. De verhuizing is relatief eenvoudig omdat er een kermisconstructie aan de basis ligt, die makkelijk verplaatst kan worden. Op 2 oktober is er nog een laatste rit; op 3 oktober begint de ontmanteling; en op 3 november start de bouw van de nieuwe attractie.

Het is overigens geen standaard beleid om oude attracties te vervangen. Recent werden attracties Apollo (zweefmolen rond de wereldbol) en de El Torito (ride met wilde stieren.) wel opgeknapt.

symbolisch gaat de eerste schep in de grond
symbolisch gaat de eerste schep in de grond

Geen pre-show, wel publieksvoorziening
Alhoewel er aan de achtbaan een verhaal is gekoppeld ‘James W. Marshall die in 1848 voor het eerst goud vind in Californië’, wordt daar geen aparte pre-show van gemaakt. Directeur Wouter Dekkers: “We wilden in eerste instantie  een spectaculaire achtbaan. Het verhaal gebruiken we vooral om de decorelementen aan te koppelen. Bij dit soort attracties willen de bezoekers het liefst zo snel mogelijk de achtbaan in. Als er weinig rijen zij dan rennen ze de pre-show snel voorbij. Dat heb ik in mijn vorige baan bij Moviepark Germany ook gezien bij de Van Helsing Factory waar we toch een prachtige pre-show hadden gerealiseerd. ”

Wat ook bijzonder is, is de aandacht voor de kijkers. Er worden op twee heuvels uitkijkpunten voor het publiek gecreëerd. Zo kunnen (groot)ouders en mensen die niet in de achtbaan willen, toch nog een beetje meegenieten van de attractie.

Enkele technische specificaties:
Aantal lanceringen; 2 x voorwaarts, een keer achterwaarts.
Maximale snelheid: 90 km/uur
Lengte van de baan: 400 meter
Lengte van de rit: 620 meter (dankzij het stuk achteruit)
Ritduur: 50 – 55 seconden
Aantal personen per trein: 20 (5 rijen met 4 zitplaatsen)
Capaciteit: 800 personen per uur (ongeveer gelijk aan de Looping Star)

Meer informatie: www.slagharen.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *