Belangstelling voor musea steeg in 2011

Tijdens de nieuwjaarsreceptie werd een rapport met de cijfers van musea in 2011 gepresenteerd. In dat jaar zat er een prima groei in het museumbezoek. In 2011 passeerde men 19,8 miljoen keer de kassa. Indrukwekkend is het percentage bezoek uit het buitenland van 26 %. Het rapport geeft verder een goed overzicht van de structuur van de sector. Zo is maar liefst 62% van alle medewerkers in musea vrijwilliger. Zij namen ongeveer een kwart van alle werkzaamheden voor hun rekening.

museum Catharijneconvent, Utrecht
museum Catharijneconvent, Utrecht

Nog enkele opmerkelijke constateringen:

exposities
Gemiddeld organiseerde een museum in bijna vier tijdelijke tentoonstellingen per jaar. 85 musea creëerden zelfs tentoonstellingen buiten het eigen museum, waarvan een klein deel in het buitenland. Deze geëxporteerde tentoonstellingen trokken veel bekijks: in totaal 3.700.232 bezoeken.

educatie
Musea en educatie zijn sterk met elkaar verbonden. Ruim 95% van alle musea heeft een educatief aanbod. Dit vertaalt zich in een groot en gedifferentieerd educatief aanbod voor kinderen en volwassenen. In 2011 brachten kinderen maar liefst 4,5 miljoen keer een bezoek aan een museum.

financiering
Er gaat bijna € 850 miljoen om in de Nederlandse musea. Daarvan verdienen ze € 320 miljoen zelf. Van de ‘eigen inkomsten’ is 48% afkomstig uit de entree, 17% uit horeca en winkel, en ook nog een deel uit giften (6,5%), goede doelen loterij (6%), private fondsen (5%) en sponsoring (4,5%). Heel veel musea in Nederland krijgen financiële steun van de overheid voor behoud en beheer en om hun collecties voor het publiek toegankelijk te maken. Plaatselijke musea ontvangen doorgaans geen subsidie van plaatselijke overheden en de ‘grote partijen’ ontvangen vooral rijksgelden. Het rijk is verreweg grootste financier onder de overheden.

horeca en winkel
Van alle musea heeft 34% geen eigen horecavoorziening; 45% heeft de horeca in eigen beheer en bij 20% is deze verpacht of verhuurd aan een externe partij. De museumwinkel wordt veel vaker in eigen beheer geëxploiteerd (77%), 5% heeft dit onderdeel uitbesteed.

Meer informatie: www.museumvereniging.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *