6% minder bezoekers voor podiumkunsten in 2010

Cijfers van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD)  laten zien dat er in 2010 sprake is van 6% minder bezoek aan de podiumkunsten. Het bezoek nam voor het tweede jaar op rij af tot 11,6 miljoen. Net als de bouw en de horeca zijn de podiumkunsten door de crisis hard getroffen. Doorgang van de btw-verhoging in juli van dit jaar betekent 20% – 25% verlies van bezoek in drie jaar tijd.

Het aantal bezoeken onder de 160 leden van de vereniging nam in 2010 met 750.000 bezoeken af van 12,3 tot 11,6 miljoen. Ook in 2009 was al sprake van een krimp met 7%  (-1,1 miljoen bezoeken ). Voor 2011 verwacht de vereniging nog een terugloop in bezoek van 1,6% (-200.000 bezoeken).

De belangrijkste oorzaak van deze vraaguitval is de economische crisis. De podiumkunsten zijn net als de bouw en de horeca – vrijwel  geheel afhankelijk van de binnenlandse vraag en hebben in 2010 een tweede opeenvolgend jaar van krimp moeten doorstaan.
Het – duurdere – uitgaansleven merkt deze krimp als eerste. Mensen gaan minder, minder vaak of kiezen voor goedkopere alternatieven zoals de film. Voor de podiumkunsten is de financiële crisis nog niet voorbij. Over 3 jaar (2009 – 2011) wordt een totaal verlies van 15% verwacht. En dat is dan exclusief de btw verhoging in juli, die tot een extra verlies van 10% van het bezoek zal leiden.

‘Natuurlijk gaat het niet overal alles alleen maar naar beneden’, zegt Hans Onno van den Berg, directeur van de VSCD. ‘Op sommige plaatsen in Nederland is het publiek in 2010 gestegen, maar dat is vooral bij populaire en goedkope voorstellingen en concerten. De btw verhoging in juli van dit jaar moeten we nog krijgen. Dat zal nog eens leiden tot een vraaguitval van 10%, zodat we in drie jaar 25% publieksverlies lijden, waarvan de helft als gevolg van overheidsmaatregelen. De bouw wordt  in zware tijden – terecht – door de overheid geholpen met een verlaagd btw tarief, de podiumkunsten worden door de overheid juist tegengewerkt. En dan hebben we het nog niet over de komende bezuinigingen bij rijk en gemeenten. 62 % van de schouwburgen, concertgebouwen en festivals heeft voor 2010, 2011 en 2012 een korting op de gemeentelijke financiering aangekondigd gekregen. De Nederlandse podia, schouwburgen, concertgebouwen en festivals maken heel zware tijden door en die zijn in 2011 nog niet over’.

Bron: Vereniging van Schouwburgen en Concertdirecties (VSCD)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *