Bouw van outdoor surfpark RiF 010 (Rotterdam) is eindelijk begonnen

Na jaren plannen, dromen en ontwerpen is het eindelijk zover: de bouw is begonnen. Het komende jaar transformeert de Steigersgracht van een vergeten stukje stad naar de nieuwste trendy hotspot van Rotterdam! De realisatie liep de nodige vertraging op doordat niet alle omwonenden het idee zagen zitten.

Zie ook: RIF 010 wil open in 2024

Vanaf vorig jaar waren er al voorbereidende werkzaamheden. Er verscheen een ponton op het water, waarvandaan boringen werden gedaan om de samenstelling van de bodem in kaart te brengen. Daarnaast speurden archeologen de bodem af naar historische vondsten. Dat is standaardprocedure, omdat je niet wilt dat die verloren gaan door een bouwproject. Maar: de kust is veilig verklaard en het is tijd voor de volgende fase.

Bouwplaats inrichten

“De eerste werkzaamheden zijn vooral bedoeld om de bouwplaats in te richten”, vertelt de projectleider van de aannemer. “We hebben een tijdelijke steiger op palen geplaatst, om de kraan op het ponton in het water te kunnen rijden. Met deze kraan worden de damwanden en funderingspalen in het water aangebracht.

Grondwerk

Om de zogenaamde bouwkuip te kunnen maken, worden in april stalen damwanden langs de bestaande kade aangebracht om vervolgens in mei te kunnen starten met het grondwerk; hier wordt het slib van de bodem gehaald en wordt de grond een stukje afgraven om op de juiste diepte te komen.

In juli komen de palen die de constructie zullen gaan dragen, deze worden in de grond geboord. Er wordt dus niet geheid. Op dat fundament komt onderwaterbeton, waarna de gracht leeggepompt wordt en de bouwers het rif kunnen aanleggen waarop de golven van RiF010 zullen gaan breken. Daarover de volgende keer meer!

Op de Vlasmarkt staat nu ook een nieuwe bouwkeet. Omwonenden kunnen hier regelmatig langsgaan voor vragen, op 4 april tussen 14.00 en 16.00 uur werd het eerste vragenuur georganiseerd.

RiF010-Strandhuis

RiF 010 is veel meer dan een sportlocatie. Het wordt een totaalbeleving waarbij het beachgevoel centraal staat. Onderdeel van het concept is ook een plek waar de nodige voorzieningen worden gerealiseerd. Erik de Jong van bureau Morfis architecture & urbanism ontwierp het RiF010-Strandhuis. Erik omschrijft de functies van het gebouw: “Het wordt een bescheiden gebouw, eigenlijk een soort paviljoentje. De gevels en het dak zijn van hout, het krijgt echt een strandvibe. Op de bovenste verdieping, op straatniveau, is de ingang. Daar kun je een kaartje kopen of de surfshop bezoeken. Op de onderste verdieping vind je de kleedkamers en de horeca. Het allermooiste: het terras. Vanaf daar kijk je straks met een drankje in je hand récht die barrel in. Het wordt zo’n fantastische beleving, die ook voor niet-surfers aantrekkelijk is.”

Bron en meer informatie: www.rif010.nl

Eén reactie

  1. Waar komt het water straks vandaan? Heeft het bassin een bijkomende functie bv. waterberging? Hoe wordt de waterkwaliteit gewaarborgd? Welke veiligheidsmaatregelen worden genomen voor surfers ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *