Bezoekersrecord voor de Efteling in 2023

De Efteling ontving in 2023 zo’n 5,56 miljoen bezoekers. Dat is een record voor het attractiepark in Kaatsheuvel. Vooral het internationale bezoek stuwde de groeicijfers. De grens van de natuurvergunning van de Efteling ligt op 5 miljoen bezoekers. Bij de overschrijding vorig jaar werd al uitgelegd dat er voor de natuurvergunning een andere rekenmethode geldt, waarbij reisbewegingen centraal staan. (o.a. bezoek uit de verblijfsaccommodaties reist niet elke dag)

Een overzicht van de bezoekcijfers in de afgelopen 5 jaar:

  • 2019: 5.257.000
  • 2020: 2.900.000
  • 2021: 3.300.000
  • 2022: 5.430.000
  • 2023: 5.560.000

Dat de Efteling niet alleen kwantitatief weer groeit, maar ook in waardering van de gasten bleek wel uit het feit dat Efteling de ANWB Award voor Leukste uitje van Nederland dit jaar weer won; na enkele jaren afwezigheid op het hoogste plekje.

De Efteling wil niet exact aangeven hoeveel ruimte voor groei er nog is in de natuurvergunning: “Dat kunnen we niet zeggen, maar er is voldoende speling en we houden dit natuurlijk nauwkeurig in de gaten.”

Internationaal bezoek stuwt groeicijfers

De Duitse bezoekers zorgden voor 33% van de totale groei in het aantal bezoekers, de Engelsen voor 12% en de Belgische bezoekers waren goed voor zelfs 48% van de groei. In Nederland is vooral een flinke stijging te zien in het aantal abonnementhouders.

“Wij zijn dankbaar dat bezoekers ons steeds opnieuw weten te vinden”, vertelt Fons Jurgens, algemeen directeur van de Efteling. “Het feit dat onze groei in 2023 vooral door internationale bezoekers komt, voelt echt als de kers op de taart. Het sluit volledig aan bij onze visie richting 2030 waarbij continuïteit en zelfstandigheid centraal staan, een groei in aantal gasten is voor de Efteling geen doel op zich. Om mee te blijven doen in de top van Europese parken willen we een internationale en meerdaagse bestemming worden waar ieder gezelschap een 9+ ervaring heeft. De lat ligt hoog, maar daar werken we samen hard voor. De gastwaardering van afgelopen jaar is gestegen van gemiddeld 8,59 naar 8,64 dus we zijn op de goede weg. De bezoekersaantallen van 2023 geven vertrouwen en ik kijk enorm uit naar wat 2024 ons zal brengen.”

Dit jaar nieuwe attractie

Efteling heeft de afgelopen jaren relatief weinig geïnvesteerd in grote nieuwe attracties. De achtbaan Max en Moritz uit 2020 was de laatste grotere attractie die de Efteling presenteerde. Het is daarom des te opvallender dat de Efteling de afgelopen jaren, ook zonder grote nieuwe attractie, bleef doorgroeien. De inhaalslag na de coronabeperkingen heeft daarbij ongetwijfeld een grote rol gespeeld. Efteling fans kijken nu al uit naar de opvolger van het Spookslot: Danse Macabre. Deze nieuwe grote attractie en themazone kan de bezoekcijfers in 2024 opnieuw een boost geven. In het toekomstplan ‘Wereld van de Efteling 2030‘ wordt een bezoekersaantal genoemd van 7 miljoen in 2030. Maar dat gaat natuurlijk nooit passen binnen de huidige natuurvergunning. (maximaal 5 miljoen bezoekers)

redactie pretwerk

Bron en meer informatie: www.efteling.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *