Efteling is weer terug aan de top bij ANWB Leukste Uitje van Nederland

De Efteling won dit jaar de ANWB Award voor Leukste Uitje van Nederland. Dat was een hele opluchting nadat het park vorig jaar nog ontbrak in de top 3. In de voorgaande 13 edities won Efteling regelmatig deze Award. Ook Avonturenboerderij Molenwaard zet een bijzondere prestatie neer; voor de zesde keer op rij Het leukste uitje van Zuid-Holland.

De zilveren award ging naar Attractiepark Toverland. De bronzen award is voor DierenPark Amersfoort. Ruim 114.000 stemmen zijn uitgebracht zowel op landelijk niveau als per provincie.

67.531 ANWB-leden bepaalden wie zich in elke categorie (provincie en landelijk) de gouden, zilveren en bronzen winnaars mogen noemen. De uitjes werden door ANWB-leden beoordeeld op aanbod, faciliteiten, klantvriendelijkheid, sfeer en prijs-kwaliteitverhouding.

Bezoekers prijzen de winnaar Efteling en reageren enthousiast: “Al generaties lang een geweldige ervaring voor jong en oud.”, “Alles klopt, een ware belevenis voor het hele gezin.” en “Altijd een dag vol vermaak, een dag met een gouden randje. Mooie herinneringen maken.”

Ook Attractiepark Toverland ontvangt lovende woorden: “Schitterend park! De medewerkers helpen allemaal mee aan een ongelofelijke ervaring.”, “Aardig personeel, mooi aangekleed en voor jong en oud wat wils.” en “Adembenemend en magisch!”

De derde plek DierenPark Amersfoort wordt gecomplimenteerd: “Afwisselend, altijd een feest om met kleinkinderen te gaan.”, “Echt een familieuitje. Leuk van één jaar tot 100 jaar! Genieten met een hoofdletter G.” en “Het park is ruim opgezet, mooi aangelegd en ademt rust uit.”

Winnaars per provincie

Bij de winnaars in de provincie zien we dat er soms relatief onbekende bedrijven komen bovendrijven. Dat heeft voor een deel te maken met de beoordelingsprocedure die door de ANWB wordt gehanteerd. Er is een minimum aantal stemmen nodig om op de lijst van genomineerden terecht te komen. Daarna wordt gekeken hoe hoog de waardering is op diverse aspecten. De attractie met de hoogste algemene waardering wint de Award. Al jarenlang scoren dierentuinen erg goed bij de provinciale Awards. Dit jaar zagen we ook opvallend veel speeltuinen in de top 10. De Awards per provincie:

 • Drenthe: Eco Tours, Exloo
 • Flevoland Orchideeënhoeve, Luttelgeest
 • Friesland: Ir D.F. Woudagemaal
 • Gelderland: Bakkerijmuseum, Hattem
 • Groningen: DoeZoo insectenwereld, Leens
 • Limburg: Speeltuin Kistkensberg, Roermond
 • Noord-Brabant: Boerenbondmuseum, Gemert
 • Noord-Holland: Landgoed Hoenderdaell, Anna Paalowna
 • Overijssel: De Flierefluiter, Raalte
 • Utrecht: Nationaal Militair Museum, Soesterberg
 • Zeeland: Struisvogelboerderij Monikkenwerve, Sluis
 • Zuid-Holland: Avonturenboerderij Molenwaard, Groot Ammers

De CEO van de Avonturenboerderij, Michael van Hoorne, gaf tijdens de uitreiking nog een korte presentatie over het creëren van een vooruitstrevende bedrijfsomgeving; In 10 tips naar 5 sterren. “Van Hoorne: “Als je het meest gastvrije bedrijf van Nederland wilt zijn dan begint dat altijd bij je personeel. Wees kritisch op factoren die de gastvrijheid bepalen – Als je kinderen niet leuk vindt, dan krijg je het lastig bij ons. Want je komt ze echt overal tegen! Daarnaast trainen wij onze mensen continu. Neem ook geen genoegen met middelmaat. Dat is als onkruid. Het steekt steeds de kop weer op – en wij moeten dat elke dag bestrijden.” Wat Michael niet vertelde, maar wij uit ervaring weten, is dat hij ook regelmatig op de werkvloer meewerkt – in diverse rollen. Mede daardoor weet hij erg goed wat er gebeurt en kan hij zijn medewerkers met raad én daad bijstaan.

Meer informatie: www.avonturenboerderij.nl

Meer informatie: www.anwb.nl/leuksteuitje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *