Belevenis- en Museumpark Archeon biedt luxe lodge-tenten met douche-en toiletfaciliteiten

“Small is beautiful’, het belevenis- en Museumpark Archeon beslaat een oppervlakte van 6 ha. Daarmee is het een relatief klein park. In Archeon komt de geschiedenis en de archeologie van Nederland overzichtelijk tot leven. Vanaf de prehistorie, de Romeinse tijd tot de middeleeuwen zijn er tot de verbeelding sprekende voorstellingen te zien. 

Minder bekend is dat bezoekers van mei tot september ook op het park kunnen verblijven in luxe lodge-tenten en gebruik mogen maken van een Romeins bad op het park. De tenten hebben recent aparte moderne douche- en toiletfaciliteiten gekregen.

In het archeologisch en educatief belevenispark bevinden zich 45 boerderijen, huizen en hutten die ooit in Nederland hebben gestaan. Er zijn highlights die een bezoek aan het park absoluut rechtvaardigen. Zo kunnen theatervoorstellingen bijgewoond worden onder meer in de Tempel voor Nehalennia en is er een spectaculair gladiatorenshow in de Arena. Educatief is een bezoek aan de restauratiewerf van de Zwammerdamschepen. Verder worden tientallen middeleeuwse beroepen uitgebeeld zoals een  tin- en geelgieterswerkplaats, een mandenvlechterswerkplaats, schoenmaker, bakkerij, en chirurgijn-barbier.

Overnachten in middeleeuws stadje

Het park kent bovendien ‘Archeo-tolken’ die door hun kleding en gebaar over de historie uitleg geven over wat er te zien is. Populair is de Midwinter Fair die plaatsvindt in het kader van de winterzonnewende. In 2024 wordt de 20ste editie van Midwinter Fair gehouden op 7 en 8 december. Voor scholen is Archeon een leerzaam uitje. Voor basisscholen is speciaal een lesprogramma ontwikkeld “Op avontuur”. Jaarlijks is er een uitgebreide evenementenkalender met activiteiten zoals een Vikingweek, Internationaal Romeins Festival, Schrijvers van de Ronde Tafel, Archeon Culinair. Kortom, er zijn redenen genoeg om langer dan een dag in Archeon te verblijven en in het park te overnachten. Behalve in de lodge-tenten kunnen bezoekers ook overnachten in het middeleeuwse stadje Gravendam waar geslapen kan worden in de slaapkamer van de schoenmaker, schrijnwerker en de wever. In deze drie accommodaties staan 5 bedden. Het arrangement is inclusief verblijf park, middeleeuwse kleding en ontbijt.

Archeon is in 1994 opgericht door de Stichting voor Experimentele Archeologie met als doel de verworvenheden van de archeologie op een aansprekende manier te tonen. Daarnaast richt het park zich op het behoud van cultureel erfgoed. In 2015 is naast de entree het Archeologiehuis-Zuid-Holland geopend. In dat jaar heeft het park eveneens de status van museum gekregen. Jaarlijks zijn wisselende tentoonstellingen te zien van een bijzonder hoog niveau, zoals There ’s NO Planet B – het Paleolithicum. Belangrijk voor het doelmatig functioneren van Archeon is de Vereniging van Vrienden van Archeon (VVvA) die ruim 420 leden telt. Zeker de helft hiervan is actief als vrijwilliger. Jaarlijks groeit dit aantal omdat de interesse in archeologie toeneemt. Momenteel zijn zo’n 160 vrijwilligers actief. Het aantal bezoekers dat in 2022 gebruik maakt van een Museumkaart is gestegen van 54.746 naar 75.804. Het park is Green Key Gold gecertificeerd. Het houdt in dat het park voldoet aan strenge duurzaamheidseisen.

Kernpunten

  • Educatief  belevenis- en museumpark
  • Overzicht prehistorie, Romeinse tijd met de Romeinse Limes, Middeleeuwen
  • Museumkaart van toepassing
  • Theatervoorstellingen, congressen en bijeenkomsten
  • Overnachtingsmogelijkheden

Bron en meer informatie: www.archeon.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *