Actieprogramma provincies en gastvrijheidssector in negen punten

Gastvrij Nederland en de Nederlandse provincies, verenigd in het IPO, hebben een actieplan in 9 punten opgesteld om de eerder gemaakte afspraken over de routekaart voor de gastvrijheidseconomie concreter te maken.  Het inspiratiedocument werd op 10 oktober j.l. ondertekend. 

De negen punten die worden beschreven in het actieprogramma:

  1. De provincies maken met vertegenwoordigers van de gastvrijheidseconomie afspraken over hoe de bijdrage van de sector steviger verankerd wordt bij de invulling van duurzaam natuurbeleid.
  2. De provincies betrekken ondernemers actief via nieuwe uitvoeringsconcepten bij het creëren van nieuwe aantrekkelijke vrijetijdslandschappen (zoals buffers en waterbeleid).
  3. Provincies en ondernemers bekijken gezamenlijk welke recreatiegebieden kansrijk zijn om private investeringen in te realiseren.
  4. Ondernemers en provincies gaan nauwer samenwerken om samenhangend beleid (goed voor de natuur én voor de vrijetijdseconomie) een plek te geven in structuurvisies en de hierdoor ontstane kansen beter te benutten.
  5. In de hoedanigheid van gebiedsregisseur bieden provincies ruimte aan initiatieven vanuit de gastvrijheidssector, die een antwoord kunnen zijn op de nadelige gevolgen van demografische krimp. De provincies en Gastvrij Nederland pleiten voor het beter onderbrengen van de gastvrijheidssector onder bestaande nationale en Europese financieringsinstrumenten.
  6. Provincies inventariseren tezamen met Gastvrij Nederland de mogelijkheden te komen tot een meer op de sector toegesneden stimuleringsinstrumentarium, rekening houdend met het huidige (inter)nationale aanbod van innovatiemogelijkheden.
  7. Provincies en ondernemers geven bekendheid aan best practices waar het streven naar duurzaamheid, economische groei en de bescherming van natuur en landschap hand in hand gaan en benoemen daarin kritische succesfactoren ter lering voor anderen.
  8. Ondernemers en overheden werken samen aan regionale beeldverhalen om te leren hoe de gastvrijheidseconomie kan bijdragen aan verbetering van de ruimtelijke kwaliteit én verhoging van het economisch rendement.
  9. Provincies en ondernemers stellen als doel om promotie- en marketingbudgetten efficiënt in te zetten en versnippering te voorkomen.

Meer informatie: www.gastvrij-nederland.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *