Wat je in de recreatiesector met groen kunt doen

Met ingang van deze maand is Loohorst Landscaping gestart met het delen van kennis over de groenvoorziening op je recreatiebedrijf. Dat ‘groen’ meer betekent dan een decorstuk wordt wel duidelijk uit hun portfolio. Daarnaast neemt de zorg voor ‘het groen’ veel tijd in beslag. Tijd voor een kennismaking groenman Nico Kelderhuis.

Welke rol speelt de groene inrichting op een recreatiebedrijf?
Groen heeft in de recreatie vooral een esthetische functie. Als je groen op de juiste manier toepast is het ook een investering die zichzelf terugverdient. Het kan de gekozen sfeer en thema’s versterken. Daarmee kan groen direct gekoppeld worden om de omzet te vergroten. Ook wordt het vaak functioneel ingezet, bijvoorbeeld om wind te keren, privacy te creëren of speelmogelijkheden te maken.

gebruik van verticaal groen in een interieur
gebruik van verticaal groen in een interieur

Wat zijn specifieke aspecten van groeninrichting die je vooral tegenkomt in de recreatiesector?
In de sector gaat het vaak om thematisering van groen. Vaak ook het maken van specifieke buitenruimtes, afgesloten met een eigen sfeer. Dit verschilt van de openbare ruimte, omdat daar vaak naar transparantie gestreefd wordt.
Ook gebruiksgroen komen wij steeds meer tegen. Bijvoorbeeld een barbecueplek waaromheen eetbaar groen is, zoals kruiden voor over het vlees of groenten die als bijgerecht geserveerd kunnen worden.

Zijn er specifieke onderdelen in het groenonderhoud die vaker worden uitbesteed?
Op het gebied van aanleg zien wij nu steeds vaker dat omvormingen van gedeelten van het terrein worden uitbesteed. Dit pakken wij aan met ons Bedenken&Maken concept.
Ook het boomonderhoud doen wij veel bij recreatiebedrijven. Dit komt doordat dit 1 op 1 te maken heeft met de veiligheid van de gasten, aansprakelijkheid en de risico’s op beschadigingen van gebouwen.
Functioneel onderhoud wordt ook vaker uitbesteed. De gemiddelde recreatieondernemer is het meest druk als het groen het hardste groeit. Dan ontbreekt het vaak aan tijd om het terrein er voor de gasten verzorgd uit te laten zien. Ook de investering in machines is vaak behoorlijk groot en niet rendabel voor het werk. Wij beschikken over een modern machinepark en bovendien kunnen wij bij technische problemen terugvallen op alternatieven in ons machinepark.

Welke rol speelt landscaping bij het ontwerp van een park?
Alles heeft te maken met beleving. Dit kan heel functioneel, maar ook heel specifiek zijn. Elk project is daarin anders en moet op maat op de doelgroep worden afgestemd. Wat belangrijk is bij een goed ontwerp is dat dit ook goed gerealiseerd kan worden en vervolgens beheerd moet worden. Daarom betrekken wij bij onze ontwerpen altijd mensen van de realisatie en beheer in het ontwerpproces. Dan weet je zeker dat je het beeld en de beleving welke je voor ogen hebt kunt realiseren en door het beheer ook in stand kan worden gehouden.

Jullie zijn al actief betrokken geweest bij de inrichting van enkele recreatieparken. Kun je een voorbeeld geven?
Wij doen inderdaad veel voor vakantieparken, attractieparken en campings. Een project waar wij nu behoorlijk druk mee zijn is het nieuwe Dierenpark Emmen. Hier maken wij deel uit van de Groencombinatie Belevenispark Emmen. Op dit moment maken wij de beplantingsplannen en gaan wij straks over op de realisatie van het groen.

prickelsJullie filosofie omschrijven jullie als ‘Prickels’. Kun je in het kort beschrijven wat dat inhoudt?
Ons Prickels concept houdt in dat wij gebieden inrichten waarbij wij lichaam en geest gestimuleerd worden om iets te doen op een natuurlijke wijze. Bijvoorbeeld ouderen prikkelen om te laten bewegen of om juiste looppaden te kiezen. Een plek voelt daarbij aan als prettig, maar waarom dat is weet je niet. Je hebt het niet bewust door maar op de een of andere manier is de plek logisch ingericht. We werken daarbij met subtiele uitdagingen en verleidingen om mensen te prikkelen. Zo creëren we een ideale plek.

Wat zie jij als de belangrijkste trends in de groenvoorziening?

  1. Groen is het nieuwe grijs. Beleving en bruikbaarheid van groen in de recreatie is daarbij heel belangrijk. Door de buitenruimte goed te benutten is er zelfs geld mee te verdienen. Dit wordt door veel bedrijven onderschat.
  2. De eetbare tuin blijft een actuele trend. De mensen willen weer terug naar de basis, het oerinstinct en gezondheid.
  3. Omvormingen, stukken groen worden steeds vaker omgevormd naar andere inrichting die beter op de functie, thema of het gewenste beheer aansluit.
  4. Onderhoud op basis van beeld. Er wordt vooraf een gewenst beeld afgesproken. Een groenpartij zorgt ervoor dat het onderhoud op een dusdanige wijze gebeurt dat dit beeld jaarrond aanwezig is. Voordeel voor de recreatieondernemer is dat hij veel minder controle hoeft te verrichten, op die punten geen meerwerk kan krijgen en het hele jaar het gewenste beeld heeft.

Meer informatie: www.loohorst.com

De inspirerende groenkrant van Loohorst Landscaping kunt u de komende dagen ook afhalen in de beursstand van Pretwerk.nl (stand 163) op de Recreatievakbeurs in Gorinchem.  (25  – 27 november)

2 reacties

  1. zoek jullie nog persooneel in groenonderhoud ben elmarsteenbergen werk by robedrijf in rotterdam heb vca basis en diploma’s heggenschaar en bosmaaien en motorkettingzaag heb pas onkruidbestrijding en heb groenopleiding behaald nievo 1 natuur en leefomgeving ben met vervolg opleiding druk buitenruimte hopelijk zoek jullie nog persooneel in groenonderhoud gr elmarsteenbergen mob nr 0639671173

  2. ben elmarsteenbergen 31 jaar werk by robedrijf in rotterdam heb vca basis en diploma’s heggenschaar en bosmaaien en motorkettingzaag heb pas onkruidbestrijding en heb groenopleiding behaald nievo 1 natuur en leefomgeving ben met vervolg opleiding druk buitenruimte hopelijk zoek jullie nog persooneel in groenonderhoud gr elmarsteenbergen mob nr 0639671173

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *