Ruim baan, de Disney Cruise Line komt eraan

Op 30 juli van dit jaar meert er bij Passenger Terminal Amsterdam een bijzonder schip aan: de Disney Magic. Het is op die dag exact 20 jaar geleden dat dit eerste schip van de Disney Cruise Line in gebruik werd genomen: op 30 juli 1998 maakte de enorme boot de maiden voyage.

de Disney Magic

De Disney Cruise Line is één van de snelst groeiende bedrijfstakken van het entertainmentconcern. Na de Disney Magic zijn er nog drie andere schepen gebouwd voor deze Cruise Line, en nóg eens drie nieuwe schepen zijn al besteld. Wat schuilt hier allemaal achter?

Het is best bijzonder dat een schip van de Disney Cruise Line aanmeert in Nederland. Vorig jaar, het eerste jaar dat we de schepen in gebruik konden zien in Nederland, is dat twee keer gebeurd. Dit jaar blijft het bij die ene keer eind juli.

Disney Magic
De Disney Magic is het eerste van de (nu nog) vier schepen van de Disney Cruise Line. Niets is te gek op dit drijvende paleis, dat in Art Deco-stijl werd opgetrokken. Verspreid over 11 dekken vinden de 2700 passagiers 5 restaurants, verschillende zwembaden met glijbanen, een theater, een sportcentrum met fitness, basketbalveld, hardloopbanen en een wellness-centrum, een bioscoop, bars, winkels en nog veel meer. Ook zijn er speciaal afgesloten gedeeltes die alleen voor kinderen of juist alleen voor volwassenen zijn ingericht.

Wanneer het schip op 30 juli in Nederland aanmeert, kunnen geïnteresseerden niet zomaar het schip op wandelen. Het bouwwerk van de buitenkant bewonderen kan natuurlijk wel. Het is bijzonder interessant om te zien hoe Disney ook hier, net als in de parken, een totale vakantiebeleving aan probeert te bieden. Als toppunt van wat recreatief mogelijk is worden hier alle zeilen bijgezet om het tot de ultieme varende vakantiebestemming te maken. En dat mag wat kosten: destijds hing er een prijskaartje van 400 miljoen dollar aan de Disney Magic.

De volledige vloot
De imposante Disney Cruise Line bestaat op dit moment uit vier vaartuigen: de Disney Magic (2700 passagiers, uit 1998), de Disney Wonder (eveneens 2700 passagiers, komt uit 1999), de Disney Dream (met plaats voor 4000 passagiers, in de running sinds 2011) en de Disney Fantasy (ook voor 4000 gasten, uit 2012). Er zijn momenteel drie extra Disney-schepen in Duitsland besteld, die in 2021, 2022 en 2023 moeten worden opgeleverd. In 2013 kreeg de Disney Magic een flinke upgrade.

Castaway Cay

De schepen maken tochten over de hele wereld: door Europa, Mexico, het Caraïbisch gebied, Canada, Californië, Alaska, de Bahama’s, op vakanties van 1 tot 14 (of zelfs meer!) nachten. Wanneer een vaartuig vertrekt voor een reis, klinkt een luid scheepshoornsignaal dat een bekende Disneymelodie over de haven uitblaast. Bezoekers kunnen met een speciale Disney Cruise Line-app het laatste nieuws lezen over de agenda aan boord, terwijl ze zich te goed doen aan de onbeperkt inbegrepen hapjes en drankjes. Bij de vele restaurants en bars worden soms wel 24 uur per dag gerechten uitgeserveerd, onbeperkt en waar je maar wilt, zelfs gratis tot in je kamer bezorgd. Disney kiest hier overduidelijk voor het overdadige en totaal zorgeloze vakantiegevoel, waardoor mensen alles vergeten en zich volledig kunnen overgeven aan de kunstmatig zoete Disney-wereld. Op de foto met Mickey Mouse? Iedere avond gratis een volledige Broadway-achtige show bekijken in het theater? Vuurwerk vanaf het schip? Van een waterglijbaan glijden met uitzicht over de oceaan? Bij Disney is niets te gek. En dat bewijst ook Castaway Cay: het privé-eiland van de Walt Disney Company op de Bahama’s. Alleen cruiseschepen van Disney mogen hier aanmeren.

Voor jong en oud
Net als op de schepen herbergt ook Castaway Cay gedeeltes die speciaal voor volwassenen zijn gereserveerd. Ronald Haagen, econoom bij recreatieconsultancybureau ZKA én cruise-expert, ziet dat cruises steeds populairder worden. “Er zitten veel gezinnen bij. De cruise heeft het grijze imago van zich afgeschud.” Projecten als de Disney Cruise Line helpen daar zeker bij, meent Haagen. “Het wordt steeds jonger, breder en vollediger. Je wordt volledig ontzorgd: je krijgt er eten bij, drinken, en entertainment. Je kunt in relatief korte tijd ontzettend veel zien. Je hoeft nergens over na te denken: je hotel vaart met je mee.”
Het ultieme vakantiegevoel en de toekomst van recreatie kan dus best wel eens veel meer op het water liggen dan we al dachten. En Disney zet met de niet te stuiten uitbreidingsdrang de toon. Een luide scheepstoon, die tot kilometers ver door de haven klinkt.

Meer informatie: https://disneycruise.disney.go.com


met dank aan (redacteur):
Maurice de Zeeuw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *