Luxepaarden & backpackers, welk soort animatie kies je?

Animatie en entertainment - animatiewerk.nlIeder vakantiepark is uniek. Dat komt door de bedrijfsvoering, de overnachtingsmogelijkheden, de voorzieningen en vele andere invloeden. Gasten die uw vakantiepark hebben uitgekozen, herkennen zich in deze vorm van vakantie vieren. Gasten zoeken een vakantie die bij hun past en zoeken daar een vakantiepark op uit. Houden ze van luxe? Dan gaan ze naar een verzorgd bungalowpark. Zijn het rustige wandelaars? Dan gaan ze naar een ‘groene’ camping. Heb je te maken met een gezin met kinderen? Zij zoeken een levendig park met andere gezinnen.

Niet iedereen is hetzelfde
Hierboven zien we al dat er veel verschillende doelgroepen bestaan, die allemaal op hun eigen manier vakantie vieren. Eenmaal aangekomen op plaats van bestemming, vergeten we vaak dat deze mensen om een bepaalde reden voor dit park hebben gekozen. Er wordt dus een standaard animatieprogramma geboden dat niet exact aansluit op de doelgroep, zonde! Want ook het animatieteam is een promotiemiddel voor je park, het is misschien zelfs de reden waarom gasten uw park hebben uitgezocht…

Vraag!
Het begint met verdieping in de doelgroep: uw gasten. Vraag ze gewoon eens waarom zij voor uw park hebben gekozen. Daar kunt u enorm veel informatie uithalen. Vinden ze de omgeving belangrijk? Zijn het natuurmensen? Komen ze voor de animatie? Zijn ze hier voor de kids? Houden ze van zwemmen? Vinden ze de luxe huizen zo mooi? Allemaal informatie waarmee u de doelgroep beter leert kennen. Vraag ook verder, wat zouden ze graag willen zien in het animatieprogramma. Gasten hebben vaak al ervaring met animatieteams en weten wat ze wel of niet leuk vinden. Zo vertellen ze u eigenlijk zelf al welk soort animatie ze willen.

Animatie en entertainment, het verschil
Heel globaal is het animatieprogramma in tweeën te delen. Er zijn animatie activiteiten, maar ook entertainment activiteiten. U kunt een animatieprogramma bieden, een combinatie van beiden of een entertainmentprogramma. Bij animatie horen activiteiten waar gasten zelf actief aan deelnemen. Voorbeelden zijn knutselen, sport & spel en tochten. Entertainment richt zich meer op het vermaak van de gasten en heeft een poppenkast structuur, bijvoorbeeld meeleeftheater, shows, musicals en typetjes.

Waarom animatie?
Bij animatie activiteiten is er veel ruimte voor de relatie tussen gasten en het animatieteam. Er ontstaan ‘vriendschappen’ met en door het animatieteam. Kinderen komen vaak niet voor de activiteit, maar om een leuke tijd met hun nieuwe vrienden te hebben. Animatie activiteiten zijn perfect voor alle soorten parken, mits ze goed zijn afgestemd op de doelgroep. Bij animatie kan je altijd improviseren en zijn er meerdere activiteiten tegelijk op een dag. Het knutselen in de ochtend is vaak de populairste activiteit binnen animatie.

Waarom entertainment?
Bij entertainment is veel vastgelegd, hierdoor krijg je een bepaalde structuur en professionaliteit. Als je gasten hebt die kort op het park verblijven of meer op zichzelf zijn (bijv. ‘opgesloten’ in hun bungalow), is entertainment perfect om gasten toch binding te laten krijgen met het park. De beleving en ‘wauw’ factor tellen hierbij zwaar mee. Bij entertainment activiteiten zit veel tijd in voorbereidingen, decors en repeteren, daardoor zijn het aantal activiteiten per dag een stuk minder dan bij animatie activiteiten. Promotie is een belangrijk onderdeel van de voorbereidingen.

Laat uw gast kiezen
Kijk eens naar uw park en uw gasten. Laat uw eigen mening varen en bekijk uw park vanuit de gast. Wat vinden zij leuk? Waardoor zouden zij volgend jaar terug komen? Pas uw programma daarop aan, luister naar alle reacties en blijf testen met de inzet van uw animatieprogramma.

Dit artikel is geschreven door: Wendy Oude Veldhuis van Animatiewerk.nl
Animatiewerk.nl verzorgt animatieteams en programma’s op vakantieparken in Nederland en Duitsland.
Meer artikelen vindt u op het eigen blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *