"Er is een groei van het aantal gasten met een beperking. Dat vraagt operationeel nogal wat van een dagattractie. Het doet wat met de beschikbare capaciteit. Het is belangrijk dat ondernemers daarbij minder denken in wat niet mag of kan, en meer in wat wél kan".

"Er is een groei van het aantal gasten met een beperking. Dat vraagt operationeel nogal wat van een dagattractie. Het doet wat met de beschikbare capaciteit. Het is belangrijk dat ondernemers daarbij minder denken in wat niet mag of kan, en meer in wat wél kan".

Met dit verhaal begint Karin Stiksma, leisure-expert, ons interview over toegankelijkheid van de Nederlandse dagattracties. Stiksma maakt zich hard voor plezier voor iedereen.

De dagrecreatie is economisch een belangrijke sector binnen Nederland. Toch ontbreekt het domein 'vrijetijd' in het Programma ‘Onbeperkt Meedoen’ van VWS. Terwijl gasten met een beperking volgens wet- en regelgeving ook recht hebben op een dagje uit!

Nieuwe product-marktcombinaties

In haar white paper schetst zij haar droom over toegankelijke en inclusieve Nederlandse dagattracties. Stiksma ziet kansen voor ondernemers: "Economisch gezien is het een kans om een nieuwe doelgroep aan te boren en om nieuwe product-marktcombinaties te ontwikkelen. Ook draagt het bij aan de reputatie van een dagattractie".

Handreikingen

Ondernemers zeggen dat ze wel willen maar niet goed weten hoe. De white paper geeft dan ook handreikingen hoe het management stelselmatig en concreet met toegankelijkheid aan de slag kan. Volgens Stiksma kan er aan 3 knoppen gedraaid worden: dagattractie, infrastructuur en medewerkers. Daarnaast bepleit ze dat toegankelijkheid in de strategie verankerd wordt: "Als toegankelijkheid blijft bij een project en een actie, dan blijft het een eendagsvlieg en waait het ook zo weer over".

Oproep: Deelname aan community/taskforce #Toegankelijkdagjeuit

Stiksma signaleert in haar white paper dat het speelveld groot en onoverzichtelijk is. Er zijn veel partijen die allemaal iets met toegankelijkheid doen maar niet verbonden zijn. Dat kan anders!

Daarom start Karin Stiksma een community/taskforce waar alle partijen op aan kunnen sluiten. Doel is om partijen te verbinden, kennis te delen, een toolkit en trainingen beschikbaar te stellen, en een meldpunt in het leven te roepen. Daarvoor is Karin op zoek naar geïnteresseerde partijen en middelen. Bij deze een oproep: ‘Wilt u als ondernemer meedoen aan het neerzetten van deze community voor een toegankelijke dagrecreatie, mail Karin Stiksma: karin@jointprojects.nl’.

Met dank aan: Karin Stiksma, eigenaar van Joint Projects en als strategisch consultant actief op het snijvlak van toegankelijkheid en leisure. Heeft u vragen of kunt u ondersteuning gebruiken bij het toegankelijker maken van uw dagattractie? Neem dan contact op met haar via www.jointprojects.nl/pleasure-for-all