Gezinnen vinden animatieprogramma onmisbaar op vakantie

Afgelopen zomer deed Animatiewerk onderzoek naar de wensen en behoeften van bijna 400 gezinnen met kinderen met betrekking tot het animatieprogramma op vakantie. In dit onderzoek bleek dat 85% van de gezinnen met kinderen het een must vindt dat er een animatieteam aanwezig is op vakantie. Daarnaast geeft 68% van de ouders aan het liefst samen met hun kroost deel te nemen aan animatie activiteiten.

Kampvuur, spelshow en sport meest favoriet
Merendeel van de ondervraagde gezinnen vindt dat een thema gedurende de recreatieve activiteiten op vakantie voor meer sfeer zorgt. Als favoriete activiteiten wordt o.a. gekozen voor het kampvuur, een spelshow of sport voor de oudere kinderen. Wendy Oude Veldhuis, eigenaar Animatiewerk.nl: “Zo’n 7 jaar geleden deden we een soortgelijk onderzoek naar de wensen en behoeften van gezinnen op vakantie. Wat opvalt, is dat de favoriete activiteiten toen met name entertainmentactiviteiten waren: shows, musicals en theater. Zitten en kijken, laten we maar zeggen. Je ziet dat de behoefte tegenwoordig iets anders is. Gezinnen willen nu meer actief meedoen aan activiteiten. Daarom kiezen ze nu voor het kampvuur, de spelshow en sport. Grappig om te zien dat de wens verandert van kijken naar meedoen. Daar kunnen we komend jaar mooi op inspelen!”

Leeftijdsgenootjes zijn extreem belangrijk
De trend van ‘alles op maat’ gaat ook op voor het animatieprogramma op vakantieparken. Gezinnen geven aan eerder mee te doen aan activiteiten als andere deelnemers dezelfde leeftijd hebben. Vooral gezinnen met de jongste kinderen (2 tot 5 jaar) en oudere kinderen (9 t/m 12 jaar) vinden het extreem belangrijk dat leeftijdsgenoten meedoen. 91% Van hen geeft aan dat ze alleen aan activiteiten meedoen wanneer er leeftijdsgenoten meedoen.

Ontspanning door inspanning is trending
Een duidelijk trend is de opkomst van ontspanning door inspanning. Ontspanning door volledig rust te nemen, lijkt iets van vroeger. Gezinnen met kinderen ondernemen juist steeds meer tijdens de vakantie. Actieve activiteiten, oftewel ontspanning door inspanning, blijkt uit dit onderzoek een belangrijk onderdeel van de vakantie. De top 5 activiteiten bestaat uit:
1. Kampvuuravond
2. Spelshows
3. Musical opvoering
4. Knutselen
5. Speurtochten

Winnen is niet belangrijk
Wat opvalt is dat gezinnen met kinderen het competitie-element het minst belangrijk vinden. Dit is onverwachts, omdat veel recreatieve activiteiten een competitie-element bevatten. Steffanie de Groot, onderzoeker vanuit Animatiewerk: “Het is grappig om te zien dat gezinnen het op vakantie niet zo belangrijk vinden om iets te winnen. Maar 4% vindt dit een must. Het is belangrijker dat er leeftijdsgenoten meedoen én dat de kinderen actief zijn. Meedoen is op vakantie dus écht belangrijker dan winnen”.

Over Animatiewerk
Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Animatiewerk om een beter beeld te krijgen van wat gezinnen met kinderen verwachten van een animatieprogramma tijdens hun vakantie. Animatiewerk helpt recreatieondernemers met plezier. Letterlijk. Het bedrijf verzorgt animatieteams op campings en vakantieparken. Meer informatie is te vinden op animatiewerk.nl. Het hele onderzoek is hier ook terug te vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *