Vanochtend plaatsen we een artikel, toegestuurd door de ANVR, waarin de voordelen van de 2-weekse meivakantie aan bod kwamen. Branche-organisatie RECRON, die de belangen van het binnenlands toerisme vertegenwoordigd, is minder enthousiast over het voornemen. Vanochtend plaatsen we een artikel, toegestuurd door de ANVR, waarin de voordelen van de 2-weekse meivakantie aan bod kwamen. Branche-organisatie RECRON, die de belangen van het binnenlands toerisme vertegenwoordigd, is minder enthousiast over het voornemen.

[caption id="attachment_42408" align="alignright" width="300"]landal cauberg Vakantie in eigen land op Landal de Cauberg[/caption] De schoolvakanties worden voorbesproken in een commissie onder leiding van het ministerie van Onderwijs. In dit overleg zitten zowel de RECRON als de ANVR aan tafel. Bert Post van de RECRON geeft een toelichting op de uitkomst van het overleg: "We hebben daarin de vaste schoolvakanties (kerst, zomer en meivakantie reeds vastgesteld en adviesdata voor de herfst- en voorjaarsvakantie gegeven) tot 2019 en vanaf 2019-2022 adviesdata vastgesteld waarin telkens één meivakantieweek is opgenomen." De ANVR liet weten dat uit een onderzoek onder vakantieboekers (door Gfk) de wens naar voren komt om de meivakantie op te rekken naar twee weken. RECRON geeft in een reactie zeven argumenten waarom zij een twee-weekse meivakantie geen goed idee vinden:

  1. Een tweede vaste meivakantieweek komt niet tegemoet aan de duidelijke trend in de samenleving waarin kortere vakanties steeds populairder worden.
  2. Het voorstel belemmert de mogelijkheid om rond de vaak veel mooiere weerperiodes (Hemelvaart en Pinksteren) extra dagen op te nemen.
  3. Recron vermoedt dat bij langere vakanties een weglekeffect naar het buitenland zich nadrukkelijk gaat manifesteren.
  4. Een lange onderbreking van twee weken in het laatste schoolkwartaal heeft tal van ongewenste effecten (examens, herexamens, toetsweken).
  5. Het bedrijfsleven volgt dit ritme niet zo kort voor de zomervakantie. Scholen hebben graag een ritme van 7/8 weken.
  6. Twee weken ongespreide meivakantie heeft een ongunstig effect op de verkeersdrukte.
  7. In de praktijk zal de extra meivakantieweek voorafgaan aan de nu vastgestelde week (i.v.m. tal van verplichtingen op sociaal-maatschappelijk vlak in de periode mei en het samenvallen met Hemelvaart) waardoor het voordeel van beter weer en langere dagen zal worden gemist. (zie ook punt punt 4 en 5).

Meer informatie: www.recron.nl