Kinetic Zand doet wonderlijke dingen

Soms verschijnt er een product op de markt waar we met verwondering naar kijken. Neem nu het Kinetic Zand. Het heeft het uiterlijk van gewoon zand maar heeft de eigenschappen van klei en gummi maar het kan ook deeg zijn. Voor kinderen biedt het veel speelplezier met ongekende mogelijkheden.

zandbakSpelen met zand
Zand kent eigenlijk maar twee grote gevaren. Wanneer kinderen tunnels graven in een zandgrond bestaat het gevaar dat het kan instorten. Kinderen kunnen dan onder het zand bedolven worden met alle gevolgen van dien. Een groter risico is de vervuiling van het zand. Het gaat dan bijvoorbeeld over pies of poep van dieren waar kinderen in spelen met het gevaar dat zij het in hun mond krijgen. Veelvuldig reinigen van de zandbak is derhalve de meest eenvoudige oplossing.

Zand heeft echter veel meer voordelen. In combinatie met water vormt het de meest populaire speelmateriaal voor kinderen. Zij kunnen zich namelijk eindeloos vermaken in een zand-waterspeelplek. Ook in een eenvoudige zandbak kunnen de kinderen de tijd helemaal vergeten en gaan volledig op in hun spel. Het gaat dan bijvoorbeeld om het bouwen van zandkastelen of het bakken van zandtaartjes in de meest uiteenlopende vormen. Het Kinetic Zand leent zich daar prima voor. Het laat zich makkelijk in allerlei vormen kneden zonder als los materiaal uiteen te vallen. Daardoor is het ook zeer geschikt voor het bouwen van zandsculpturen. Alleen is het niet duidelijk hoelang een dergelijke sculptuur haar vorm weet te behouden.

kinetic sandKinetic Zand
Kinetic Zand is voor een brede doelgroep geschikt omdat er vooral leuke creaties mee gemaakt kunnen worden. Dat het materiaal stofvrij is, weinig troep maakt en niet uitdroogt is mooi meegenomen. Waarom het glutenvrij moet zijn is een raadsel. Of de kinderen met een dergelijke allergie moeten een zandtaartje wel erg letterlijk nemen.
De aanschaf van Kinetic Zand is niet goedkoop. Het is derhalve een kostbare aangelegenheid om een zandbak vol te storten met dit product. Bij een zandbak van 4 x 4 meter en een zandlaag van 50 cm ben je ruim € 250.000,– kwijt aan dit materiaal. Dat lijkt me niet geheel de bedoeling. Het gebruik in een beperkte hoeveel op een zandtafel is daarentegen een prima toepassing. En dat kan zowel op een kinderspeelplaats indoor als outdoor.

Meer informatie (webshop): www.wabafun.com/kineticsand.php

Aardig om nog te vermelden: Het Nederlandse game-bedrijf Monobanda heeft speciaal voor Kinetic Sand een online game ontwikkeld dat aansluit op het zandspel met Kinetic Sand. Meer informatie: http://monobanda-digital.com/wabafun/

Met dank aan:
Speelplan, onze expert op het gebied van (veilig) spelen.
Speelplan is een onafhankelijk ontwerp-, advies- en inspectiebureau voor speelruimte. Het bureau houdt de ontwikkeling van speelmateriaal nauwlettend in de gaten. Waar nodig geven zij een onafhankelijk beoordeling van het product. meer informatie: www.speelplan.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *