Tijdens de lockdown bleven de publiek toegankelijke speeltuinen nog open. Kinderboerderijen dienden gesloten te blijven. Combinatiebedrijven zaten met een dilemma. Inmiddels geven steeds meer veiligheidsregio's de mogelijkheid om ten minste een deel te openen.

Onze aandacht werd getrokken door een bericht van Utrecht Natuurlijk die diverse kinderboerderijen in Utrecht in beheer heeft. Daar worden de komende weken weer diverse kinderboerderijen deels heropend na overleg met de veiligheidsregio. In de stad Utrecht zijn de publieke speeltuinen tijdens de lockdown open gebleven om kinderen een plek te geven om buiten te spelen. De kinderboerderijen, die vaak ook een grote speeltuin hebben, vielen tussen wal en schip. Er is nu afgesproken dat de kinderboerderijen weer open gaan met enkele beperkende voorwaarden; zo blijven de indoorvoorzieningen (o.a. stallen) gesloten voor publiek en mag het publiek niet de dierenweides op. Ook zijn er beperkingen gesteld aan het maximum aantal bezoekers en de groepsgrootte. Op sommige kinderboerderijen is een horeca-afhaalpunt geopend.

Meer informatie: www.utrechtnatuurlijk.nl/updatecorona

Landelijk versnipperd beeld

De Vereniging Stads- en Kinderboerderijen Nederland (VSKBN) ziet dat de situatie sterk verschilt per veiligheidsregio en gemeente. Voorzitter Connie Raaijmakers legt uit: "De landelijke coronamaatregelen geven aan dat kinderboerderijen tijdens de lockdown gesloten moeten zijn. Openbare speeltuinen mogen open blijven. Veel organisaties uit onze achterban bieden beide vormen. Wij zien dan ook landelijk een versnipperd beeld ontstaan. In sommige gemeenten mochten kinderboerderijen open blijven. In andere gemeenten blijven de kinderboerderijen gesloten."

Volgens Raaijmakers staan de meeste kinderboerderijen te springe om weer open te mogen:  "Juist de lenteperiode met veel jonge dieren is de mooiste tijd om een kinderboerderij te bezoeken." De VSKBN heeft inmiddels een advocate ingezet om onderbouwd te pleiten vor een veilige heropening van de kinderboerderijen.

Meer informatie: www.vskbn.nl/vskbn-nieuwsbrief