Op de persconferentie van 8 maart j.l. liet minister De Jonge weten dat de terassen mogelijk vanaf 31 maart weer open mogen. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft er op aangedrongen om verder te kijken dan alleen het openen van de terrassen; dit is slechts voor een klein deel van de horecaondernemers een verbetering.

Het kabinet heeft het OMT vorige week om advies gevraagd onder welke omstandigheden de terrassen weer open kunnen. Als op 23 maart de IC- en ziekenhuisopnamen stabiel zijn en het lukt om het reproductiegetal onder de 1 te houden, dan ziet demissionair minister De Jonge weer ruimte voor het heropenen van de terrassen. Dit kan dan waarschijnlijk per 31 maart onder strenge voorwaarden: maximaal aantal personen per terras, per tafel én met inachtneming van anderhalve meter afstand.

KHN Horeca Routekaart

KHN-voorzitter Robèr Willemsen: “Met de lente in aantocht is het noodzakelijk dat de terrassen op 31 maart weer open kunnen; het is een eerste stap. Echter zijn wij van mening dat het eerder kan én moet. Het ontbeert het kabinet aan vertrouwen, terwijl er zeer gedegen plannen liggen. Naast versoepelingen voor de terrassen vinden wij écht dat er een breder deel van de horeca op een veilige en verantwoorde manier open móet. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de opening van de eet- en drinkgelegenheden in hotels voor de hotelgasten en de opening van restaurants en cafés onder voorwaarden volgens fase 1 van de KHN horecaroutekaart.”

Versoepelen middels KHN routekaart

KHN blijft daarom vol inzetten op heropening volgens de KHN routekaart en aandringen op meer branchebrede versoepelingen, omdat dat veilig én verantwoord kan. Hotels, restaurants, cafés, dag horeca, cateraars, clubs & nightlife bedrijven en bedrijven die een belangrijke rol vervullen in leisure & toerisme kunnen niet wachten om hun gasten weer te verwelkomen. De komende periode blijft KHN in gesprek met het kabinet over hoe de horecaroutekaart onderdeel kan zijn van de oplossing in het proces richting het heropenen van de economie.

Meer versoepelingen en volledige compensatie zijn noodzakelijk

Het is belangrijk dat het kabinet zowel ondernemers als ook de samenleving weer ruimte biedt. Vanzelfsprekend verantwoord, maar er kan meer dan het kabinet nu bekend heeft gemaakt. Zolang er voor een groot deel van de horeca geen versoepelingen worden aangekondigd, is het echt noodzakelijk dat ondernemers consequent en volledig worden gecompenseerd. Na een jaar corona, waarvan de horeca 7,5 maand – in sommige gevallen zelfs een jaar – gesloten is, kun je ondernemers niet laten barsten met een gedeeltelijke vergoeding. “KHN zet al maanden in op de verbetering van de steunpakketten. In de gesprekken van vorige week hebben we dit opnieuw aangekaart en het belang van gerichte financiële én volledige compensatie benadrukt. Premier Rutte kondigde vanavond aan dat er opnieuw naar de steunpakketten wordt gekeken. Wij zetten alles op alles om ervoor te zorgen dat het kabinet woord houdt”, aldus Willemsen.

Meer informatie: KHN horecaroutekaart