Vakantieparken in Nederland mogen open blijven, maar de horeca moet de deuren sluiten. Zwembaden mogen vooralsnog ook open blijven, maar het is op dit moment nog enigszins onduidelijk in welke vorm en hoe vakantieparken hier mee om zullen gaan.

Premier Mark Rutte kondigde de nieuwe coronamaatregelen dinsdag tijdens de persconferentie aan. Door het snel stijgende aantal besmettingen en ziekenhuisopnames gaat Nederland op woensdagavond 22.00 uur in een gedeeltelijke lockdown. De maatregelen zullen naar verwachting minimaal 4 weken aanhouden, maar er kunnen ook wijzigingen plaatsvinden of aanvullende maatregelen (mogelijk regionaal) afgekondigd worden.
 

Vakanties nog toegestaan?

Samenvattend komt het erop neer dat de nieuwe maatregelen als doel hebben om het sociale verkeer in Nederland te beperken. Per binnenlocatie mogen er maximaal 30 personen aanwezig zijn. Een gezelschap mag maximaal bestaan uit 4 personen (exclusief kinderen t/m 12 jaar), tenzij het bestaat uit één huishouden. Na 20:00 uur is de verkoop van alcohol verboven. Het dragen van mondkapjes in binnenruimtes wordt dringend geadviseerd en zal later verplicht worden.

Ondanks alles blijft het mogelijk en toegestaan om op vakantie te gaan in Nederland. Een vakantie naar het buitenland mag, maar blijft een risico. Reizen naar een land of gebied met kleurcode ‘oranje’ wordt sterk afgeraden. Mark Rutte zei hierover: “Ga sowieso nooit naar een land met een oranje of rood reisadvies. En dat zijn inmiddels heel, heel veel landen. Die reisadviezen zijn er niet voor niets, hou je eraan.”

Blijven vakantieparken in Nederland nog open?

Ja. Je kunt nog overal in Nederland naar een vakantiepark. Wel zijn er nu extra zaken om rekening mee te houden. Zo is het de bedoeling dat je op de plek waar je bent zo min mogelijk te reizen. Er zijn op dit moment nog geen extra beperkingen voor regio’s waar het aantal besmettingen hoger zijn, maar door op minder plekken te komen is er minder contact met andere mensen. Hierdoor zal het virus zich minder snel verspreiden.

Goed nieuws dus voor mensen die momenteel hun herfstvakantie vieren in Nederland of hun verblijf op een vakantiepark, camping of hotel al geboekt hebben. Dit kan gewoon doorgaan!

Ook als je nog eventjes weg wilt is het toegestaan om een vakantie of vakantiepark in Nederland te boeken. Echter voor iedereen gelden de regels:

 

  •     Blijf zoveel mogelijk op je vakantieadres
  •     Reis zo min mogelijk
  •     Vermijd drukte
  •     Beperk het aantal uitstapjes


Het is dus wel een beetje behelpen voor vakantiegangers, maar het kan en mag dus wel! Op de vakantieparken zullen de restaurants en overige horeca gesloten zijn, maar je kunt (net als in de vorige lockdown) op de meeste vakantieparken wel snacks en maaltijden afhalen. In hotels mag het restaurant nog wel open blijven, maar alleen voor de hotelgasten.
Zwembaden mogen open blijven

Voor veel gasten van vakantieparken is het erg belangrijk: kan ik wel zwemmen op het vakantiepark? Op de website van de rijksoverheid staat hierover: “Veel openbare en niet-openbare locaties zijn open. Zoals zwembaden, recreatieparken, jachthavens en sportscholen. Locaties als discotheken en nachtclubs blijven voorlopig dicht.”

Zwembaden zijn dus niet verplicht de deuren te sluiten. Het is echter op dit moment nog zeer de vraag of zwembaden open blijven. Is het voor zwembaden in de dagelijkse praktijk nog wel mogelijk om te voldoen aan de nieuwe maatregelen en het zwembad open te houden? In binnenruimtes mogen maximaal 30 mensen aanwezig zijn, maar dit geldt weer niet voor doorstroomlocaties. Zwembaden werden twee weken geleden nog als doorstroomlocatie gezien. In dat geval lijkt het erop dat er voor voor zwembaden op dit moment weinig verandert.

Voor nu lijkt het er dus op dat je gewoon lekker kunt zwemmen in het zwembad op je vakantiepark, mits het vakantiepark het zwembad ook geopend houdt natuurlijk. We zullen de ontwikkelingen in de gaten houden.

Wat zijn de regels voor uitstapjes?

Uitstapjes vanaf je vakantieplek worden in principe niet verboden, maar het advies is wel om deze zoveel mogelijk te beperken. Rutte zei hierover: "Voor musea, pretparken en dierentuinen verandert er vooralsnog niets ten opzichte van de huidige beperkingen".

Uitjes als pretparken, musea en dierentuinen blijven dus mogelijk zolang ze gekopend zijn. Daarnaast zegt de Rijksoverheid wel: "Bereid u goed voor: vermijd drukke momenten, reserveer een tijdvak en neem een mondkapje mee en draag hem als u binnen bent."

Zodra het kabinet de wet heeft aangepast en de mondkapjes verplicht worden in publieke binnenruimtes zal dit ook gevolgen hebben voor je uitje en ook op de vakantieparken zelf.

Tip: Denk ook eens aan andere regio’s, plekken of natuurgebieden in plaats van de doorgaans drukke toeristische plekken in Nederland. Zo ontdek je nieuwe plekken en vermijd je de drukte. In ons overzicht met de mooiste plekken in Nederland zitten al een aantal goede alternatieven voor de drukke hotspots.

De ontwikkelingen gaan snel. De website Parkvakanties.nl houd je op de hoogte via hun site en Facebook-pagina. Kijk voor de laatste updates over alle nieuwe maatregelen van de gedeeltelijke lockdown bij de Rijksoverheid.


met dank aan:

Parkvakanties.nl - een platform voor het boeken van een vakantie op een vakantiepark.