Rabobank adviseert leisure sector: Zet in op digitaliseren

In de meeste recente leisure update (1 maart) van de Rabobank voor de sector leisure en horeca wordt aandacht besteed aan actuele ontwikkelingen. Het advies voor ‘meer digitalisering’ heeft een achtergrond in de krapte op de arbeidsmarkt.

Foto: Pretwerk @ Landal aelderholt

Daarnaast kijkt Jos Klerx van de Rabobank in deze update ook naar:

  • de omzetverwachtingen voor 2023: deze lijkt te normaliseren in de meeste deelsectoren
  • De inflatie: energie wordt weer goedkoper, maar voedselprijzen stijgen
  • Aantal overnachtingen in Nederland; in 2022 op recordhoogte
  • Een kritisch jaar voor thuisbezorgen (horeca)

Digitaliseren noodzaak voor de leisure sector

Klerx: “Hoewel de piek van het personeelstekort inmiddels achter ons ligt, is de vacaturegraad binnen de sector nog steeds hoog te noemen. In het vierde kwartaal stonden er 1.000 banen tegenover 64 vacatures. Terwijl er in het tweede kwartaal 112 vacatures tegenover 1.000 banen stonden; een duidelijke afname. Toch blijft er sprake van personeelsschaarste. Deze trend is echter al ingezet vóór de coronaperiode. Sinds 2017 ligt het aantal vacatures per 1.000 banen al boven de 40, wat relatief hoog is.

De personeelsproblematiek lijkt dat ook voorlopig niet op te lossen. Met de vergrijzing in zicht moeten er alternatieve oplossingen gevonden worden om met minder personeel hetzelfde volume of omzet te realiseren. Een van de oplossingen moet gezocht worden in het verder digitaliseren van de sector.

Ondanks dat de noodzaak duidelijk is, staat de bedrijfstak horeca en recreatie in de onderste regionen als het gaat om investeren in digitalisering. Toch zijn er veel kansen als het gaat om digitalisering. Denk aan processen op het gebied van gastvrijheid. Een voorbeeld hiervan is het incheckproces binnen de hotellerie. Met minder personeel en de juiste digitalisering kan de gastvrijheid verbeterd worden.”

Bron en meer informatie: Leisure update 1 maart, Rabobank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *