Helft ondernemers hotelsector kampt met personeelstekorten

Het personeelstekort in de hotelsector zorgt al langere tijd voor problemen. Technologie kan helpen om processen te automatiseren en daarmee minder personeel in te zetten. Maar de hotelsector loopt niet voorop als het gaat om innovatiekracht. Dat blijkt uit de laatst sector update leisure van de ING Bank.

Foto: Pretwerk in restaurant Landal Aelderholt waar robot helpt in het restaurant

Sjuk Akkerman, sector banker leisure bij ING: “De hotelsector ontkomt er niet aan om te innoveren door personeelstekorten en veranderende gastverwachtingen.

De eerste stappen zijn al voorzichtig gezet en je ziet technologie o.a. worden ingezet bij:

  • automatisch inchecken van de gasten
  • afruim- en bezorgrobots in de restaurants en room service

Voor de nabije toekomst zijn er mogelijkheden om nieuwe technologieën, zoals generatieve AI, in te zetten om vragen van hotelgasten te beantwoorden en specifieke hotelinformatie in hun eigen taal te verstrekken.

Efficiency en omzet

Technologie kan ook ingezet worden om de omzet te maximaliseren. Door meer data-gedreven te werken, kunnen directe boekingen worden verhoogd. Dit kan bijvoorbeeld door het versturen van gepersonaliseerde e-mails en het toepassen van real-time dynamische tarieven voor hotelkamers. Hierbij wordt niet alleen rekening gehouden met het online zoek- en boekgedrag van consumenten, maar ook met factoren zoals het weer, het seizoen en de prijzen van directe concurrenten in de omgeving.

Beleving van je gasten én je personeel

Veel grotere hotelketens zijn al langer bezig met automatisering en profiteren van de schaalgrootte die nodig is om deze investeringen rendabel te maken. Voorbeelden hiervan zijn reserveringssystemen die alles meten (zoals bezettingsgraden, gasttevredenheid), hotelkamers die via een app geopend kunnen worden en chatbots die vragen van gasten beantwoorden. Ook kleinere hotels zullen uiteindelijk meer moeten gaan automatiseren om aan de verwachtingen van gasten te voldoen. Nieuwe technologieën worden steeds beter en goedkoper, waardoor het ook voor kleinere hotels aantrekkelijker wordt om hierin te investeren. Automatisering leidt uiteindelijk tot meer efficiëntie en lagere kosten. Investeren in digitalisering kan daarnaast helpen in het aantrekken van nieuw personeel, omdat jongeren vooral graag digitaal willen werken.

Tips voor ondernemers

  1. Er zijn veel mogelijkheden om te innoveren, kijk welke technologieën het beste passen bij jouw onderneming;
  2. Experimenteer met het toepassen van nieuwe technologieën om zelf de mogelijkheden te ervaren;
  3. Focus op duurzame innovatie met slimme technologieën: gebruik Internet of Things-oplossingen om energiebeheer, verlichting en temperatuur automatisch aan te passen en daarmee te verduurzamen.

.

Bron en meer informatie: www.ing.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *