Gen-Z gaat zorgen voor een aardverschuiving in het horecalandschap

Een van de uitdagingen waar horecaondernemers mee worstelen is het aanspreken van een jongere generatie. In de horeca staat de mens centraal, zowel de gast als het personeel. Omdat de mens de motor is achter de verandering in de horeca is het heel belangrijk om de nieuwe generaties te begrijpen.

Op Horecava 2024 zie je dat terug in alle drie de hoofdthema’s; innovatie, duurzaamheid én personeel.

Gen-Z: een innovatieve generatie, ook in de horeca

Horecaondernemers kampen massaal met een oplopend personeelstekort. Op Horecava 2024 komt het thema personeel uitgebreid aan bod. Speciale aandacht gaat uit naar Gen-Z, een generatie met behoeften en gewoonten die voor veel ondernemers nieuw zijn. Dat vereist een andere aanpak in werving, selectie en aansturing. Gen-Z is enthousiast en energiek, nieuwsgierig en daadkrachtig. Persoonlijke ontwikkeling en het zoeken naar een eigen identiteit is voor hen een continu proces. Ze hechten, veel meer dan andere generaties, waarde aan vrijheid en flexibiliteit. Deze generatie vindt het helemaal niet erg om hard te werken, als ze maar weten waarom ze het doen. Een Gen-Z’er wil weten waarom iets gedaan moet worden, waarom op die manier en waarom op dat moment. Inspelen op deze behoeften is belangrijk voor horecabedrijven, zowel bij het aantrekken van nieuw personeel als voor het behouden van goede werknemers en de behandeling van Gen-Z’ers als gast.

Gen-Z wordt ook wel de horecageneratie genoemd. Zij geven hun geld niet zozeer uit aan een (koop)huis of auto, liever aan ervaringen en gemak. Voor Gen-Z’ers is het heel normaal om meerdere keren per dag iets buiten de deur te consumeren of ready-to-eat producten te kopen. ‘s Ochtends een koffie to go, lunchen in een trendy tentje en ’s avonds na het werk snel iets eten bij een fast casual restaurant of afhalen bij een to go filiaal van een supermarkt. Dit brengt een grote verandering in de branche teweeg. Zorg voor gemak en voor een ‘instagrammable’-ervaring om succesvol te blijven en aansluiting te vinden bij deze generatie. Hoe positioneer je jouw horecabedrijf op zo’n manier dat je aantrekkelijk bent en blijft als horecabedrijf en werkgever?

Innoveren om relevant te blijven

Om in het huidige ondernemersklimaat succesvol te kunnen zijn is het essentieel om een horecabedrijf professioneel en zakelijk te leiden. De tijd dat mensen een restaurant, B&B of café konden beginnen omdat het ze zo leuk leek is echt voorbij. Tijdens Horecava 2024 staan de drie thema’s personeel, innovatie en duurzaamheid centraal. Deze hangen nauw met elkaar samen: duurzaamheid kan niet zonder innovatie, wat gepusht wordt door personeelstekort en duurzaamheidsdoelen. Daarnaast vindt Gen-Z duurzaamheid belangrijk, wat ervoor zorgt dat je een aantrekkelijkere werkgever bent wanneer je hiervoor extra aandacht hebt. Innoveren is als horecaondernemer essentieel om relevant te blijven op alle vlakken. De ontwikkelingen rondom automatisering, robotisering en AI gaan razendsnel. Op de beursvloer wordt uitgebreid aandacht besteed aan nieuwe trends en mogelijkheden voor horecaondernemers.

Over Horecava

Horecava is al ruim 65 jaar de horecabeurs voor vakmensen in de wereld van eten, drinken en buitenshuis slapen. De grootste vakbeurs voor de horeca in Nederland trekt elke editie tienduizenden bezoekers. Zij zijn op zoek naar inspiratie, willen netwerken en hebben echt hart voor hun vak. Horecava is de start van het nieuwe horecajaar. Op de beurs staan exposanten ingedeeld in de volgende categorieën: food & wine, fast casual, koude dranken, koffie, thee & cacao, bakkerij & patisserie, interieur & design, grootkeuken en tech & dienstverlening. Ook is er speciale aandacht voor personeelsuitdagingen, innovatie en duurzaamheid. Daarnaast ontdekken bezoekers tijdens Horecava alle nieuwe en beste innovaties en de meest praktische oplossingen.

Horecava 2024 vindt plaats in de RAI Amsterdam van 8 t/m 11 januari.

Bron en meer informatie: www.horecava.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *