Vlaamse regering legt boete op aan Airbnb

In Vlaanderen moeten alle logiesaanbieders zich officieel registreren bij Toerisme Vlaanderen. Airbnb wil vooralsnog niet meewerken aan de controle op adressen die via haar website worden aangeboden. Minister van toerisme Ben Weyts legt de organisatie daarop een boete op van € 25.000. Het is nu nog vooral een symbolisch bedrag, maar de minister ziet het al eerste stap.

Zo is het in Vlaanderen geregeld
Iedereen die in Vlaanderen zijn logies publiek promoot en toeristen laat overnachten tegen betaling, moet zijn logies aanmelden bij Toerisme Vlaanderen. Ook een logies dat via de websites Airbnb of Booking.com wordt aangeboden, valt dus onder die verplichting. Iedereen die mensen tegen betaling te slapen legt, moet altijd voldoen aan zeven basisnormen voor brandveiligheid en kwaliteit.
Meer informatie over de regels: Aanmelding en erkenning van logies op overheidswebsite Vlaanderen.be

Boete als waarschuwing
Van de hoogte van deze eerste boete, die kan oplopen tot maximaal € 25.000, zal de de Amerikaanse verhuurwebsite waarschijnlijk niet wakker liggen. Het is volgens Weyts vooral bedoeld als signaalfunctie. Als Airbnb geen gegevens van verhuurders wil doorgeven aan de inspectiedienst, dan zullen zwaardere maatregelen volgen. Volgens de krant De Standaard zijn er in Vlaanderen nu zo’n 10.000 Airbnb adressen die jaarlijks rond de 80 miljoen omzet genereren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *