Europa wil aantal diersoorten in dierentuinen verbieden

De Europese Commissie heeft voorgesteld om een aantal diersoorten in dierentuinen te gaan verbieden. Dit heeft te maken met de wetgeving op invasieve exoten; planten en dieren die het bestaande natuurlijke ecosysteem in Europa kunnen verstoren. Vooral van Plaswijckpark in Rotterdam wordt met verontwaardiging gereageerd. Zij zijn net bezig met een grondige renovatie van enkele dierenverblijven.

jonge wasbeertjes
jonge wasbeertjes

Op dit moment staan er 37 dier- en plantsoorten om de zogenaamde Comithology lijst. Maar deze lijst zal binnenkort dus verder worden uitgebreid. Daarop komen dan ook vier dieren te staan die voorkomen in Nederlandse dierentuinen; de muntjak, de heilige ibis, de rode neusbeer en de wasbeer. In gevangenschap leveren de dieren natuurlijk geen bedreiging op voor de ecologie. De houdt er rekening mee dat dieren mogelijk kunnen ontsnappen.
Als de lijst officieel wordt goedgekeurd dan hoeven de dierentuinen niet a la minute afscheid te nemen van deze dieren. Wel komt er een fokverbod en mogen geen nieuwe dieren worden aangeschaft, waardoor deze dieren uiteindelijk uit de dierentuinen verdwijnen. De nieuwe Europese wetgeving is nog niet gepubliceerd en dus ook nog niet van kracht.

Op TV Rijnmond wordt de situatie bij Plaswijckpark toegelicht:

Reactie NVD
Marielle van Aggelen, woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD), heeft wel begrip voor de maatregel: “De Dierentuinen, aangeslotenbij de NVD hechten juist belang aan het voorkomen van invasieve exoten, die mogelijk inheemse soorten kunnen verdringen. Het betreft slechts enkele soorten. Dierentuinen houden nog voldoende andere mogelijkheden over.” De NVD is ook de organisatie die ons de uitleg heeft gegeven over bovengenoemde maatregel.

Meer informatie:
pagina ‘invasive alien species‘ op de website van de Europese Commissie

2 reacties

  1. Intussen is deze idiote wetgeving van kracht, geef niet langer toelating aan particulieren en privaat kwekers om deze dieren te houden. maar toch niet aan dierentuinen waar deze dieren in verzekerde bewaring zijn ondergebracht. De enige plaatsen waar onze nazaten, door toedoen van de mens, in de toekomst nog kunnen in levende lijve zien.

  2. Waarom zouden particulieren geen dieren mogen houden
    Alle dierentuinen zijn door particulieren opgezet,ook uitheemse opvang in Almere.
    Het is veel beter een welstand voor dieren te hebben ,ons grootste probleem is de huiskat en hond,doch die wil men niet eens in Almere opvangen,
    Onze huiskat heeft veel ziektes,maar David van Gennep zeurt over ziektes van kangaroe’s die alleen in Australië voorkomen.
    Om de opvang in zijn eigen dierentuin te regelen,
    Dieren houden vrijlaten maar eisen stellen aan het houden,en dan niet van een marmot moet 100 vierkante meter hebben,dat hebben 4 Deense doggen op een flat ook niet.
    We zijn ondertussen vergeven van mensen die overal op tegen zijn ,en met name als hun eigen werk of inkomen wegvalt.
    Kijk ook maar naar de zeehonden opvang ,heel Europa is gestopt er komen er teveel.maar hier wil men door gaan ,voor de naam wel 150.000 aftellen,het ging toch over de dieren,
    Ook apen komen hier niet meer voor Dus? Worden we opvang exoten van wie ? Juist heel Europa, want het inkomen moet doorgaan, en als we dan het houden van dieren in Nederland verbieden? Wie kan ze dan mooi Opvangen? Juist,kat in het bakkie,
    Blijkt maar eens weer dat eigenbelang voor gaat,want er valt genoeg op te vangen ,honden / katten ,maar daar trek je geen publiek mee ,en ook geen airmailes,en dus ook geen inkomen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *