Locatie van groot belang voor uitbreidingskansen Zuid-Limburg

Toeristisch ondernemen in Zuid Limburg is balanceren met belangen. Diverse ondernemers willen zich graag doorontwikkelen, maar dat mag niet ten koste gaan van de schoonheid van het gebied. Ontwikkelkansen per gemeente kunnen flink verschillen. Dat bleek in de praktijk bij een bezoek aan de Waalheimer Farm (gemeente Valkenburg), die plannen voor een kwaliteitsimpuls niet mag uitvoeren.

Een boerencamping met plannen
Waalheimer Farm is een boerderijcamping in het plaatsje Walem, met nu nog een eenvoudig kampeerveld (met prachtig uitzicht) en als bijzondere Loei goede activiteiten; adopteer een koe of kalf, educatieboerin, sinds kort de eerste melktap van Limburg en ook nog koe-knuffelen. Dat laatste blijkt een grote hit, waarvoor ook gasten uit de regio het bedrijf bezoeken. Om het rendement en de kwaliteit te verhogen wil Kristel Vanhommerig-Dullens de camping graag aanvullen met een kleinschalige glamping, met wat luxere verhuuraccommodaties. Kristel: “We zien bij onze huidige doelgroep steeds vaker een vraag naar meer comfort en gemak. Er is dus vraag. Maar glamping mag, volgens de kampeernota van de gemeente, alleen worden ontwikkeld bij de grote campings.”

De kampeerboerderij met een halfjaarlijkse inkomen op basis van € 15,00 voor 2 personen per nacht kan niet investeren in kwaliteit, zoals sanitair en landschappelijke inpassing. Kristel: “We zijn in Valkenburg nog de enige overgebleven kampeerboerderij met een melkveebedrijf, waar groot en klein mee kan helpen op de boerderij en het echte leven kan beleven! Hopelijk gaat de overheid in de toekomst creatief denken en kan Sprinthills hierbij een verbindende rol bij spelen.”

Romeins verleden zichtbaar maken
Met de plannen voor een glamping wil de Waalheimer Farm graag aanhaken bij een toeristisch ontwikkelproject van Sprinthills dat inspeelt op het Romeins verleden. Marlies Sobczak van Sprinthills licht deze ontwikkeling toe: “We zijn op zoek naar het bijzondere van de regio Zuid-Limburg. Veel onderdelen van het bestaande landschap en tradities hebben een link met Romeinen. Zo zijn bijvoorbeeld speltbrood, de wijnbouw en de kenmerkende heggen direct te herleiden naar de Romeinse origine. Met Sprinthills willen we kleinschalige ontwikkelingen met bijzondere kwaliteiten ondersteunen.” De glampingplannen van Waalheimer Farm zijn daarom ook gebaseerd op een Romeins kampement.

Gemeente wil niet meewerken
Bij de gemeente Valkenburg aan de Geul wil men vooralsnog niet meewerken aan de realisatie van de plannen, zo laat de ondernemer weten. Al helemaal niet als dat een uitbreiding van 15 naar 25 plekken betreft. Dat heeft voor een belangrijk deel te maken bescherming van het landschap en met het onderscheid dat gemaakt wordt tussen een reguliere camping en een boerencamping; De gemeente Valkenburg: “Een ‘kamperen bij de boer functie’ is altijd nadrukkelijk als nevenactiviteit naast het agrarisch bedrijf bedoeld geweest.” De gemeente heeft ook een duidelijke visie op de wensen van de gasten op deze bedrijven: “De doelgroep die kiest voor kamperen bij de boer wil terug keren naar de basis, waarbij het gaat om de natuurbeleving, het boerderijleven en kleinschalig kamperen.”

RECRON vertegenwoordiger Frank Verkoyen schaart zich achter de visie van de gemeente Valkenburg: “Het zijn juist de kleine versnipperde ontwikkelingen die storend zijn in het landschap. Bovendien is er in Zuid-Limburg sprake van een overschot aan kampeerplekken. Het is dus goed dat de gemeente Valkenburg grenzen stelt en deze handhaaft.”

Marlies Sobczak, die meerdere projecten in Zuid-Limburg begeleid, ziet dat er veel onderlinge verschillen zijn tussen gemeenten. Ze onderschrijft de doelstelling om zorgvuldig om te gaan met het unieke landschap van Zuid-Limburg, maar ziet daarnaast wel kansen om producten die de beleving en kwaliteit een impuls geven, de ruimte te bieden.

Meer informatie:
www.waalheimerfarm.nl
www.sprinthills-2020.nl

Afgelopen zomer verbleef de redactie van Pretwerk.nl en midweek in Zuid-Limburg. Een uitgelezen kans om ook dit toeristische gebied eens wat uitgebreider te beschrijven. Dat doen we in een drieluik #ZuidLimburg2016, waarvan dit het eerste artikel is. Een interview met Anya Niewierra (directeur VVV Zuid-Limburg) en Bas Hoogland (oud commercieel directeur van Landal die zijn eigen B&B opende in Vijlen.) volgen nog.

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *