Diergaarde Blijdorp en Olmense Zoo winnen opnieuw de Zoosite Awards

Diergaarde Blijdorp is wederom de mooiste dierentuin van de Benelux volgens de bezoekers van ZooSite. Met 30,85% van de bijna 10.000 stemmen prolongeert de dierentuin haar titel uit 2016. Met dit resultaat liet de Rotterdamse diergaarde het Limburgse GaiaZOO, 29,81%, nipt achter zich.

De award voor leukste geboorte in een dierentuin lid van EAZA ging eveneens naar Diergaarde Blijdorp, voor de geboorte van een Maleise tapir, 37,16%.

De mooiste dierentuin, niet lid van EAZA (European Association of Zoos and Aquaria), werd voor de tweede keer de Olmense Zoo uit de Belgische provincie Antwerpen. De Olmense Zoo ontving dezelfde titel tijdens de ZooSite Awards 2014. Met 21,27% van het totaal aantal stemmen behaalde de Vlaamse dierentuin een kleine voorsprong op de winnaar van vorig jaar, Mondo Verde, 20,84%. Ook de Olmense Zoo mocht dit jaar twee trofeeën in ontvangst nemen, de aanwinst van twee fossa’s, het grootste roofdier van Madagaskar, haalde een duidelijke meerderheid, 35,42%, van de stemmen.

De ZooSite Awards werden dit jaar voor de tiende keer georganiseerd en, net als bij het eerste lustrum, werd daarom een bijzondere award uitgereikt. Speciaal voor het tienjarig bestaan van de ZooSite Awards was er een award voor de dierentuin die in die tien jaar zich het meest innovatief had getoond binnen de Benelux. Niet geheel onverwacht viel deze eer Wildlands Adventure Zoo in Emmen ten deel. Wie het dierenpark in Emmen van 2007 vergelijkt met dat van 2017 kan niet anders dan tot de conclusie komen dat letterlijk alles, inclusief de locatie, van de dierentuin vernieuwd is in die tussenliggende tien jaar.

De Zoo van Antwerpen ontving de award voor het mooiste nieuwe gebied voor haar savanne-volière met onder andere Kaapse buffels en vele vogelsoorten. Planckendael was de derde Vlaamse tuin die een award mocht ontvangen, zij in de categorie leukste geboorte van een niet-zoogdier voor de in 2016 uit het ei gekropen secretarisvogel.

In Nederland werden de overige awards voor EAZA leden verdeeld onder Artis, voor de aanwinst van de jaguars, en GaiaZOO voor het nieuwe verblijf voor rode panda’s en muntjaks. Bij de niet EAZA leden mochten Zie-Zoo, voor de geboorte van twee zwarte beren, en kasteelpark Born, voor de nieuwe verblijven voor uilen de laatste awards in ontvangst nemen.

De ZooSite Awards zijn, sinds 2007, een jaarlijks terugkerend onderdeel van ZooSite en vormen een erkenning van, en beloning voor, het harde werk dat alle medewerkers van de dierentuinen van de Benelux jaarlijks verzetten om hun parken vernieuwend, leuk en interessant te houden voor alle bezoekers. ZooSite is de grootste, onafhankelijke dierentuininformatiewebsite van de Benelux en trekt jaarlijks ruim 600.000 unieke bezoekers, goed voor meer dan 25 miljoen hits.

Bron en meer informatie: www.zoosite.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *