Almere wil 3,8 miljoen investeren in nieuwe vaarroute

Het college van Almere stelt de gemeenteraad voor een bedrag van 3,8 miljoen euro te investeren in het verbeteren van de recreatieve vaarroute ‘De Blauwe As’ door Almere. Van dit bedrag is 1,4 miljoen euro afkomstig van het Europees Fonds Regionale Ontwikkeling.

Het project Blauwe As Almere is het optimaliseren van de vaarverbinding van het Gooimeer tot het Markermeer via de Havenkom Almere Haven, de Lange Wetering, het Weerwater, het Beatrixpark en de Noorderplassen. Met dit project wordt een regionaal vaarrondje in zuidelijk Flevoland mogelijk en aantrekkelijk gemaakt. De capaciteit van de route wordt groter en ook grotere motorboten kunnen er gebruik van maken.

Kortom, de vaarroute Blauwe As is van regionale betekenis, vergroot de verbinding tussen stad en platteland en versterkt het imago van Flevoland en Almere als aantrekkelijke groen-blauwe parel voor recreanten en inwoners. Het geld wordt gebruikt voor het:

  • – Aanpassen en vergroten capaciteit van de Tussensluis
  • – Creëren van aanlegvoorzieningen bij de Tussensluis
  • – Afbakenen en markeren vaarroute op het Weerwater
  • – Moderniseren en vergroten capaciteit Beatrixsluis
  • – Creëren van aanlegvoorzieningen bij de Beatrixsluis
  • – Ontwikkelen marketingplan en publiciteit rond vaarroute

Wat op dit moment helaas niet binnen dit EFRO-project kan worden gerealiseerd, is het onderdeel ‘Verdiepen vaarroute Weerwater in verband met tegengaan plantengroei’. Het Marketingplan, en het toegekende budget hiervoor, is een onlosmakelijke vereiste voor het verkrijgen van de EFRO-subsidie. Het marketingplan is bedoeld om de kansen voor de stad en de route, lokaal en regionaal, duidelijk in beeld en onder de aandacht te brengen.

Het totale programma Blauwe As wordt ingezet als een economische impuls aan de stad en de waterrecreatie. De voorbereidingen van dit project zijn inmiddels gestart. Direct na vaststelling door de raad van het besluit over het EFRO-project Blauwe As Almere start de uitvoering. De planning is dat de werkzaamheden in het voorjaar van 2015 zijn afgerond, een datum die tevens een eis van EFRO is.

Bron: persbericht gemeente Almere

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *