Koepelgevangenissen te koop

Op zoek naar een bijzondere locatie, met historie, voor een recreatieconcept? Zowel de koepelgevangenis van Breda als van Arnhem staat te koop. Beide locaties hebben recent een tijdelijke invulling gehad met recreatieve initiatieven. Er zijn in Nederland in totaal drie koepelgevangenissen. De derde staat in Haarlem en wordt omgebouwd tot University College.

Koepelgevangenis Breda
Het markante gebouw in breda stamt uit 1886. In aanloop naar de verkoop heeft dit gebouw tijdelijk de ruimte gegeven aan diverse initiatieven, w.o. de Prison Escape; een escape room event op grote schaal. Deze tijelijke initiatieven vonden plaats onder de naam Futuredome.
De NOS meldt dat hotelketen Van der Valk geïnteresseerd is om het complex een nieuwe bestemming te geven met o.a. 160 tot 180 hotelkamers. De gemeente Breda had weliswaar de eerste optie tot koop, maar ziet daarvan af vanwege de te grote financiele risico’s. De gemeente heeft aangegeven dat zij in het pand het liefst een recreatieve invulling zien, die méér toeristen naar Breda trekt.


Meer informatie: Koepelgevangenis Breda op rijksvastgoedbedrijf.nl

Koepelgevangenis Arnhem
De koepelgevangenis in Arnhem gaat in oktober in de  verkoop op de website van het Rijksvastgoedbedrijf. Ook deze gevangenis kende recent nog een recreatief gebruik tijdens de Vierdaagse Nijmegen. Toen werd de koepelgevangenis omgetoverd tot FourDome; Een unieke slaaplocatie voor de wandelaar. De gevangenis werd daarvoor comfortabel ingericht met goede douche en eetgelegenheden, avondprogramma, vervoer van en naar de start, ontbijt en avondbuffet, lunchpakketten en parkeerplaatsen.
Het Rijksvastgoedbedrijf is verantwoordelijk voor de verkoop van het complex, die gestart wordt in oktober 2017. De gemeente Arnhem is verantwoordelijk voor bestemmingsplan en vergunningen om een andere bestemming dan gevangenis mogelijk te maken.. Op 7 juli j.l. heeft de gemeente Arnhem de uitgangspunten voor herontwikkeling gepresenteerd.
Meer informatie:
www.arnhem.nl
Koepelgevangenis Arnhem op Rijksvastgoedbedrijf.nl

Nationaal Monumentencongres 2017
Het Nationaal Monumentencongres op 19 november 2017 vind dit jaar ook plaats in een oude gevangenis; de Blokhuispoort in Leeuwarden. Een uitstekende gelegenheid om meer informatie te verkrijgen over herbestemming van cultureel erfgoed.
Meer informatie: www.monumentencongres.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *