Innovatienetwerk schetst een subsidievrij natuurpark

Het Innovatienetwerk onderzoekt hoe natuur in Nederland met minder subsidie onderhouden kan worden. Een van de projecten daarin is Krugerpark.nl; een doorrekening van de mogelijkheden om via verblijfsrecreatieve concepten het beheer van de Oostvaardersplassen van financiën te voorzien. In een tussenbalans komt Innovatienetwerk.nl tot de conclusie dat een subsidievrij natuurpark in de Oostvaardersplassen haalbaar zou moeten zijn. Beperking van de negatieve natuureffecten zijn in dit model als randvoorwaarde opgenomen.

oostvaarder plassenVoor het gebied Oostvaardersplassen zijn drie verblijfsrecreatieve concepten uitgewerkt:

  1. De Wilderness Inn; een resort aan de rand van het gebied dat via een weids terras uitzicht heeft over het natuurgebied. In het resort worden uitgebreide voorzieningen aangeboden voor zowel de recreatieve als de MICE (zakelijke) markt. Er wordt gerekend met een opslag van € 10,- per overnachting.
  2. Natuurpark De Nieuwe Wildernis; een park met 75 lodges. Gericht op een unieke natuurervaring met de hele familie, met o.a. typische natuuractiviteiten als rondleidingen en eventueel een natuurbad. Er wordt hier gerekend met een opslag van € 5,- per overnachting.
  3. Wetlands Safari Camp; een eendaags avontuur in een tentlodge midden in het gebied. Doordat dit een schaars goed is (30 tenten), wordt er een relatief hoge prijs gevraag. De opslag bedraagt hier € 50,- per overnachting. Dit kan bijvoorbeeld worden aangeboden als een incentive.

Verschil met recreatieve structuur in bestaande natuurgebieden
We informeren bij projectleider Hans Hillebrand naar de belangrijkste verschillen met de recreatieve infrastructuur in bestaande natuurgebieden (b.v. De Veluwe). Hillebrand: “Bij deze opzet gaan we er van uit dat we de toeristische infrastructuur helemaal nieuw kunnen inpassen; daarbij rekening houdend met natuurwaarden en optimalisatie voor recreatie. In een gebied zoals De Veluwe is de toeristische infrastructuur in de loop der jaren ontstaan, en wordt geen bijdrage aan de verblijfsrecreatie gevraagd voor onderhoud van het natuurgebied.”
In de plannen van het Innovatienetwerk wordt gerekend met een opslag per nacht, die ten goede komt aan het beheer van de natuur. Dat is voor ondernemers een kostenverhogend aspect, dat ook moet worden doorberekend in de prijs. Er wordt in de plannen vanuit gegaan dat deze extra kosten worden gecompenseerd door de unieke beleving.

200.000 ha subsidievrij
Het plan Krugerpark.nl maakt onderdeel uit van een breder programma, waarin wordt gezocht naar het subsidievrij beheer van natuurgebieden in Nederland. InnovatieNetwerk denkt dat het mogelijk is in een periode van 10 jaar 200.000 ha subsidievrije natuur te realiseren door flinke impulsen te geven aan (potentiële) maatschappelijke en economische initiatie‐ven, vaak in combinatie met andere functies. Het gaat daarbij zowel om initiatieven waarin geheel zonder natuursubsidies nieuwe of extra natuur ontwikkeld, ingericht en beheerd wordt, als om initiatie‐ven waarin het beheer van bestaande natuur via maatschappelijke inzet wordt gerealiseerd. Daarmee wordt een bijdrage geleverd aan de doelstellingen zoals die in de Rijksnatuurvisie zijn geformuleerd.

Meer informatie: www.innovatienetwerk.org

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *