Duikcentrum vol beleving wordt nieuw pareltje recreatiesector

In Beringen, gelegen in Belgisch Limburg, wordt de laatste hand gelegd aan een unieke attractie. In duik- en snorkelcentrum Todi kun je onderwaterwerelden ontdekken en zwemmen tussen de vissen. Het centrum is gevestigd in een voormalig waterzuiveringsbassin van de oude steenkolenmijn. De opening staat gepland voor 29 oktober a.s..

Duik- en snorkelcentrum

visualisatie van het nieuwe duikcentrum
visualisatie van het nieuwe duikcentrum

De vorm van het bassin, waar straks 6.500.000 liter water in komt te staan,  bleek goed aan te sluiten bij de plannen voor het duik- en snorkelcentrum. Het gebouw is aangewezen als industrieel erfgoed, dus dat zorgt ook voor de nodige beperkingen in aanpassingen. De historici zijn blij met het duikcentrum als nieuwe bestemming, omdat ook hier het onderwerp waterzuivering (de oude functie) een centrale rol speelt. Er kunnen zo’n 50 mensen tegelijk duiken, wat uitkomt op maximaal 500 personen per dag voor een duiksessie van anderhalf uur (entreeprijs tussen de € 30,- en € 35,- ).

Beleving staat centraal
Op dit moment wordt er hard gewerkt aan het creëren van onderwaterwerelden. Dirk Heylen, (mede) initiatiefnemer van Todi: “Beleving staat bij onze attractie centraal. Veel duikliefhebbers in Nederland en België zijn nu aangewezen op meertjes en de Oosterschelde als zij willen duiken op korte reisafstand. Vergeleken met tropische locaties is het water hier minder helder en de onderwaterwereld veel minder kleurrijk. Wij bieden hier straks een bijzondere onderwaterwereld met een biotoop van kleurrijke zoetwatervissen en diverse gethematiseerde duikomgevingen vol uitdagingen.”

Bijzonder zijn o.a. de steenkoolenmijn, de ruïnes van Atlantis en de onderwaterbar. (thematisering door 2create) In laatstgenoemde omgeving kun je met een rietje onder je helm een drankje drinken onder water. Tijdens onze rondleiding blijken er nog veel meer bijzondere belevenissen te zijn gecreëerd; een restaurant met heel groot aquarium; onderwatercamera’s waarvan de beelden in de horeca te zien zijn, een intercom voor mensen die buiten de duiktank willen spreken met de duikers, een mermaidingclub, en een promenade rond het gebouw – op hoogte – waarbij van buitenaf naar binnen kunt kijken.

industrieel erfgoed steenkolenmijn Beringen
industrieel erfgoed steenkolenmijn Beringen

Geen benchmarkgegevens
Het was volgens Heylen nog een hele klus om de financiering bij elkaar te krijgen: “We zijn gestart in een periode dat de banken erg terughoudend zijn met financiering. Daar komt nog eens bij dat er nog geen voorbeelden zijn van vergelijkbare projecten. Het hele project kost nu 9 miljoen, waarvan 3 miljoen wordt bijgedragen door de Vlaamse overheid. Door de beperking in het budget hebben we enkele investeringen maar even vooruit geschoven.”

Het duikcentrum is onderdeel van herontwikkelingsplan BeMine, waarbij de oude steenkolenmijngebied in Beringen een nieuwe invulling krijgt. Naast het duikcentrum is er o.a. al een winkelboulevard, een zwembad, een mountainbikeparcours en een outdoor klimparcours. Voor diverse gebouwen wordt nog een nieuwe bestemming gezocht. Verblijfsrecreatie zit vooralsnog niet in de plannen.

Meer informatie: www.todi.be

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *