Wie gaat er mee ‘Op reis’ tijdens de Open Monumentendag?

‘Op reis’, dat het thema van de Open Monumentendagen, op 13 en 14 september dit jaar. Het thema sluit goed aan bij vele toeristische attracties die ‘vervoer’ als thema hebben. De Open Monumentendag richt zich verder vooral op monumenten van reizen en vervoer zoals tramremises, stationsgebouwen, koetshuizen, veerhuizen en scheepswerven. Ter gelegenheid van het thema is zojuist een themapublicatie, met als titel: ‘Op reis’ verschenen.

 

Luchtvaartmuseum Aviodrome
Luchtvaartmuseum Aviodrome

Thema Op reis
Reizen heeft een grote invloed gehad op de inrichting en het aanzien van Nederland. Aanleiding voor het thema is 2014 Mobiel, Jaar van Mobiliteit en Mobiel Erfgoed, uitgeroepen door Stichting Mobiele Collectie Nederland. De Open Monumentendag richt zich vooral op de monumenten van reizen en vervoer zoals tramremises, stationsgebouwen, koetshuizen, veerhuizen en scheepswerven. Daarnaast is er aandacht voor de historische infrastructuur, zoals oude wegen of kanalen, en de vervoersmiddelen zelf, het mobiele erfgoed. Bezoekers kunnen tijdens de Open Monumentendag op reis, met de historische tram, trein, boot of bus.

Themapublicatie Op reis uitgebracht
Ter gelegenheid van het thema heeft Stichting Open Monumentendag in samenwerking met Stichting Mobiele Collectie Nederland de gelijknamige publicatie Op reis uitgebracht. Diverse auteurs van naam op het gebied van mobiliteitsgeschiedenis, zoals Frits Loomeijer, Guus Veenendaal, Hans Buiter en Harm Hazewinkel hebben een bijdrage geleverd aan het boek. Op toegankelijke wijze komt de geschiedenis van het reizen aan bod, verdeeld in vier deelgebieden, het vervoer over het water, het spoor, de weg en door de lucht. Een ‘must’ voor iedere liefhebber van monumenten, van geschiedenis en van historische auto’s, treinen, vliegtuigen en schepen.

Landelijke opening in Aviodrome
De landelijke opening van de Open Monumentendag vind dit jaar plaats op donderdag 11 september in Aviodrome, Lelystad. Deze stad heeft veel in huis op het gebied van historisch vervoer. Denk aan de historische scheepsbouw op de Bataviawerf, het (replica) schip de Batavia, scheepsarcheologie bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, historische vliegtuigen bij Aviodrome en natuurlijk vooral, de eerste bewoners van Lelystad die op reis gingen naar het nieuwe land.

Open Monumentendag is een jaarlijks evenement in het tweede weekend van september, georganiseerd om de publieke belangstelling en het draagvlak voor het behoud van monumenten te vergroten. Duizenden monumenten in Nederland zijn dat weekend gratis toegankelijk voor publiek, waarmee het één van de grootste culturele evenementen van Nederland is. De Open Monumentendag is onderdeel van de European Heritage Days.

Aanmelding voor deelname als ‘monument’ aan de Open Monumentendag is inmiddels verstreken. (juni 2014) Er zijn natuurlijk wel volop mogelijkheden om uw bezoekers te wijzen op bijzondere openstellingen in de omgeving. Of het historische ‘op reis-thema’ te koppelen aan een historisch verblijf.

Meer informatie: www.openmonumentendag.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *