Watersportsector heeft nog heel veel kansen te verzilveren

Volgens Geert Dijks van de HISWA moet het roer in de watersportsector radicaal om. De jachtbouw draaide in 2013 zo’n 12 tot 13 procent minder omzet ten opzichte van 2008. Toch liggen er volop kansen. Watersport is volgens Dijks razend populair. In de leeftijdsgroep van 15-30 jaar heeft 46 procent interesse in varen, 45 procent ook in zeilen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAGeert Dijks, hoofd Branchebelangen & Kennis van de HISWA, was op 22 mei één van de sprekers op een symposium “JBN Next” in Rotterdam, gericht op de toekomst van de Nederlandse jachtbouw. De bijeenkomst werd georganiseerd door de uitgever van het vakblad Jachtbouw Nederland en gesponsord door onder meer Raymarine en International Paint.
Dijks gaf hier inzicht in de demografische ontwikkelingen en statistieken in de watersport. En hij gaf aan, onderbouwd met een stortvloed aan cijfers, waar voor de branche kansen liggen.

Enkele quotes uit het verhaal van Dijks:

“De huidige generatie watersporters wil ontspanning, rust, genieten van de natuur en vrijheid, dat zijn de belangrijkste drijfveren om aan watersport te doen. De toekomstige generatie wil wel, maar heeft nog geen boot. Deze groep vindt actief bezig zijn, adrenaline, spanning, wellness, conditie en fitheid het belangrijkste. De vraag is, hebben wij de juiste definitie van watersport te pakken?”

“Voor de toekomstige gebruiker moet het anders in de watersport: van sport naar recreatie, van bezitten naar beschikken, van gedoe naar gemak en van complex naar eenvoudig.”

Het hele verslag + presentaties zijn te vinden op de website: www.jachtbouwactueel.nl

3 reacties

  1. Jachthavens zouden ook wat kindvriendelijker mogen worden. Er is over het algemeen weinig te beleven voor kinderen. En er zouden meer ouders hun boot aan hun kinderen moeten overdragen. Wij hebben ons klassieke zeiljacht (Carena 38) aan onze dochter met haar jonge gezin gegeven en hebben zelf een camper nu, na 40 jaar zeilen. Zo komen er weer meer JONGE MENSEN op de havens, die heel erg vergrijsd zijn op dit moment en/of veel schepen die maar liggen. Is het niet: “Schip moet zeilen, schip ligt aan de wal . . . .”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *