Vondst Romeins tempelcomplex bij Zevenaar kans voor nieuwe toeristische trekpleister?

In de Gelderse gemeente Zevenaar is een compleet en relatief ongeschonden Romeins heiligdom ontdekt. De vondst is dermate uniek dat er nu al nationaal en internationaal veel media-aandacht is voor de vondst. Biedt dit kansen voor een nieuwe cultuurhistorische attractie?

foto door Bureau Raap

De Romeinen spreken bij veel mensen nog altijd tot de verbeelding. Niet voor niets staat de voormalige Romeinse grenslijn ‘de Neder Germaanse Limes’ op de lijst van Unesco Werelderfgoed. Helaas is er van de oude Romeinse cultuur in Nederland vrij weinig bewaard gebleven.

Bureau Raap is betrokken bij de opgraving en heeft inmiddels naar buiten gebracht wat er op deze vindplaats onder de grond ligt: “Op deze plek hebben meerdere  tempels gestaan. Er zijn resten van godenbeelden, reliëfs en beschilderd pleisterwerk gevonden. Bijzonder is de vondst van meerdere complete votiefstenen of wijaltaren, gewijd aan verschillende goden en godinnen. Dit is voor Nederland, maar ook internationaal, zeer uitzonderlijk. Herwen-Hemeling is heel compleet. Verschillende Romeinse gebouwen zijn in latere perioden namelijk regelmatig verwerkt als een praktische voorraad kant-en-klare stenen die opgingen in toenmalige bouwprojecten. Dat is hier veel minder gebeurd. Votiefstenen, sokkels, een stenen put, delen van beelden het is er allemaal nog.”

Op dit moment is de locatie in gebruik als kleiwingebied. Het terrein is niet openbaar toegankelijk en wordt streng beveiligd. Volgens de huidige plannen wordt het gebied na de kleiwinning heringericht als natuurgebied.

Meer informatie: www.raap.nl

Toeristisch buitenkansje?

Met de internationale groei van het toerisme, die veelal op zoek zijn naar authentieke belevingen, is deze plek wellicht een buitenkansje voor een nieuw bezoekerscentrum. Nu al komen er rondom de vondsten veel bijzondere verhalen naar buiten, die worden gevoed door de vondsten op de archeologische site.

De provincie Gelderland is partner in UNESCO Werelderfgoed Romeinse Limes. Erfgoedgedeputeerde Peter Drenth: “Gelderland is onverwachts een bijzondere Romeinse vindplaats rijker. Een waardevolle toevoeging aan ons verhaal over Romeinse Limes. We gaan nu deze prachtige vindplaats zo goed mogelijk onderzoeken en laten zien aan de inwoners van Gelderland.”  

Verschillende topstukken uit de vindplaats zullen vanaf vrijdag 24 juni al te zien zijn in Museum Het Valkhof in Nijmegen. Op dit moment wordt er hard gewerkt aan de voorbereidingen.

Ook bij Toerisme VAN (Veluwe Arnhem Nijmegen), die de toeristische marketing in deze regio verzorgt, is deze archeologische schat niet onopgemerkt gebleven. Merkleider Bas van Es van Toerisme VAN ziet kansen: “Dit is heel goed nieuws voor de (Neder Germaanse) Limes en de gemeente Zevenaar in het bijzonder. Deze bijzondere vondsten en de daarbij gegenereerde media-aandacht zijn erg goed voor het besef bij het grote publiek. De Neder Germaanse Limes (het UNESCO werelderfgoed) loopt voor een groot deel door onze regio’s, maar is niet altijd goed zichtbaar voor bezoekers. Wij zijn samen met diverse betrokken partijen (o.a. erfgoedorganisaties, gemeenten en provincie) aan het onderzoeken hoe we de Neder Germaanse Limes beleefbaar kunnen maken voor een groter publiek. Het kost echter een hoop tijd en een behoorlijke investering om een plek als deze ook daadwerkelijk bezoekbaar te maken. Maar met moderne digitale technieken kunnen we deze schat aan nieuwe informatie toch beleefbaar maken. Hier zijn we dan ook druk mee bezig.”

Meer informatie:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *