Vlaamse kust kijkt positief terug op de zomer

Na een geslaagd voorjaar zijn de toeristische actoren aan de Vlaamse Kust positief over juli en augustus. “In 2013 noteerde de toeristische sector door het uitstekende weer een topzomer. Door het wisselvallige weer kunnen de huidige zomermaanden beschouwd worden als een eerder typisch Belgische zomer”, aldus Franky De Block, gedeputeerde en voorzitter Westtoer.

Vlaamse kust bij Oostende
Vlaamse kust bij Oostende

Dit was ook te merken in het aantal reizigers dat voor de trein koos om naar de Kust te sporen. Spoorwegbedrijf NMBS klokte deze zomer af op 2 miljoen treinreizigers naar en van de Kust. Voor het dagtoerisme en het verblijfstoerisme is globaal alvast een gunstige tendens genoteerd. In totaal hebben 6,2 miljoen dagtoeristen deze zomer de Kust bezocht.

“Meer dan ooit kon de Kust haar sterke troeven uitspelen. Bij goed weer zorgde de strandbeleving voor unieke vakantiesfeer. Bij wisselvallig weer hebben toeristen vooral kennis gemaakt met evenementen, attracties en het recreatieve aanbod. Het verblijfstoerisme is alvast tevreden. Maar ook de dagtoeristen kwamen massaal: in de topweekends mocht de Kust telkens circa 500.000 dagtoeristen verwelkomen”, aldus Franky De Block, gedeputeerde en voorzitter Westtoer.

De snelle monitor van Westtoer en het Agentschap Wegen en Verkeer berekende dat ondanks het wisselvallige weer in de tweede helft van augustus 6,2 miljoen dagtoeristen naar de Kust kwamen in de maanden juli en augustus. 13% komt uit het buitenland, vooral uit Frankrijk en Nederland.

NMBS klokte deze zomer af op 2 miljoen reizigers naar en van de Kust en dit ondanks het niet zo schitterende weer. Hierbij was het station van Oostende het populairste kuststation, gevolgd door het station van Blankenberge. Om deze reizigers comfortabel te vervoeren, zetten de spoorwegmaatschappij bijkomende treinen in naar de populaire toeristische bestemmingen.

Ook het verblijfstoerisme noteert een degelijke zomer. De vzw Kusthotels evalueert het zomerseizoen als positief, met voorop een uitstekende maand juli en drukke weekends gedurende de hele zomer. Het weer van eind augustus zorgt voor een ietwat abrupt einde van een goede zomer. Bij de verhuur van vakantiewoningen noteert CIB Vlaanderen een behoorlijk goede zomer. Ondanks het iets minder goede weer in augustus is tot het einde van de zomer een goede bezetting genoteerd met een grote tevredenheid van de toeristen over hun verblijf aan de Kust. De campingfederatie Recread blikt terug op een prima voorjaar, een uitstekende maand juli en een matige augustus. Hiermee noteert men een gunstige eindbalans.

Voor de Kust blijft ook de nazomer een belangrijke periode voor het dag- en verblijfstoerisme. Ongeveer 25 procent van de bestedingen aan de Kust gebeurt in de laatste vier maanden van het jaar. De verwachtingen voor de komende dagen zijn alvast gunstig.

Bron: persbericht Westtoer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *