Utrecht is méér dan de Dom

Wie in Nederland vraagt naar de toeristische bezienswaardigheden in Utrecht, krijgt meestal alleen ‘de Dom’ te horen. Tijdens de rondvaart, verzorgd door rederij Schuttevaer,  werd uiteengezet wat Utrecht de komende jaren wil doen om meer activiteiten en attracties onder de aandacht te brengen.

Ook Pownews was aan boord van de rondvaartboot

In 2011 bezochten 920.000 mensen een museum in Utrecht. UTR Directeur Ronald Trum:  “Dit jaar willen we, met de musea, de grens van 1 miljoen bezoekers passeren. Dat moet lukken met bijzondere musea als Het Catharijneconvent, het spoorwegmuseum en het Centraal Museum (Nijntje). Op toeristisch gebied moet vooral de bekendheid onder buitenlandse toeristen worden verbeterd. In 2013 willen we bijvoorbeeld aanhaken bij promotie in Amsterdam. Daar worden dan wereldwijd aansprekende musea heropend. Die internationale toeristen willen we ook graag wijzen op Utrecht, dat vlakbij ligt, en ook vele bijzondere plekken te bieden heeft.” De stad is ook nog in de race, samen met drie andere steden, als locatie van culturele hoofdstad van Europa in 2018.

Het toerisme in Utrecht is goed voor 30.000 banen; De recreant besteed in Utrecht gemiddeld € 45 per dag. Utrecht is Nederlands toplocatie voor zakelijke  bijeenkomsten; en die doelgroep besteed gemiddeld per dag € 350 in de stad.
Trum noemt ook de haat-liefde verhouding tussen inwoner en toerist: “We horen wel geluiden van overlast door teveel aan toeristen. Maar door de toeristen blijft het horeca- en winkelaanbod in onze stad ook op peil. Daar profiteren de inwoners ook weer van.”

Willibrordkerk

Kerkhistorie
Een van de bijzondere kanten van Utrecht is de kerkelijke historie. De neogotische  Willibrordkerk kreeg deze persdag bijzondere aandacht als ‘vergeten pareltje’ van de stad. De kerk heeft de toeristische aandacht bovendien hard nodig om de kosten van de renovatie af te kunnen betalen aan de gemeente.

Meer informatie: www.toerisme-utrecht.nl

Uitzending van Pownews (Uitzending gemist): (datum: 5 april)

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *