Recreatiesector op weg naar een uitdagende toekomst

De recreatiesector staat aan de vooravond van een uitdagende periode. Nu de coronaperikelen wat zijn geluwd, kijkt de recreatieondernemer naar een nieuwe werkelijkheid op de recreatiemarkt. Tijdens het Recreatiecongres van Countus, op dinsdag 27 september, wordt de deelnemers een beeld geschetst van de recreatiesector in de komende jaren.

Het Countus recreatiecongres is te gast op Hof van Saksen – een voorloper op het gebied van onderscheidend aanbod

Tijdens het congres wordt een beeld geschetst van de (veranderende)omstandigheden waar ondernemers de komende maanden en jaren mee te maken krijgen:

  • Hoe ga je om met de schaarste aan personeel?
  • Duurzaamheid en energiebesparing worden nóg urgenter
  • Welke invloed heeft de voortslepende stikstofcrisis op recreatiebedrijven?
  • Hoe heeft de recreatiesector de coronacrisis doorstaan – en welke invloeden zijn blijvend?
  • Op welke (wereld)trends kun je de komende jaren inspelen.

Een van de keynote sprekers op het congres is trendduider Hans van Leeuwen. Hij waarschuwt de recreatieondernemers dat zij hun bedrijfsvoering vooral flexibel moeten inrichten om te kunnen anticiperen op snel veranderende marktomstandigheden. Van Leeuwen: “Wie denkt dat de rust is weergekeerd in de recreatiesector na de coronacrisis, is niet goed voorbereid op de toekomst. We zien nu al dat door de sterk gestegen energieprijzen de calculaties van veel ondernemingen niet meer kloppen. Snel doorberekenen van de kosten is essentieel. Ik zie bijvoorbeeld ook het douchemuntje op de campings wel weer terugkomen.”

Maar het zijn niet alleen crisissen die de toekomst van de recreatiesector bepalen. Ook de ‘gewone’ marktontwikkelingen gaan gewoon door. Daar hoort o.a. ketenvorming en schaalvergroting bij, met aan de andere kant van de balans; ‘Kansen voor kleinere en unieke nichemarkt concepten’. Van Leeuwen waarschuwt: “Middelgrote recreatie bedrijven zijn ten dode opgeschreven. Deze recreatieondernemers moeten afschalen naar een exclusieve kleinschalige aanpak op ultra luxe niveau met persoonlijke aanpak. Grote recreatiebedrijven zullen zich moeten transformeren naar Hybride Vakantieparken.”

Overigens zijn het lang niet alleen bedreigingen die op de markt afkomen. Wat dat betreft ziet Van Leeuwen bijvoorbeeld een zonnige toekomst voor nieuwe kampeerconcepten: ”Kampoeren wordt steeds meer een luxe product.  Een kampeerplaats per dag wordt duurder dan een hotelkamer!”

Meer over het programma

Naast Hans van Leeuwen zijn er nog twee keynote speakers:

  • Voormalig directeur Efteling Coen Bertens en
  • Hof van Saksen directeur Erik van der Heijden

Daarnaast worden er enkele verdiepende kennis-sessies georganiseerd:

  • Energietransitie in de recreatie          Erwin de Rijke & Harry Roetert
  • Stikstof en de gevolgen                       Robert Kamphuis
  • Jezelf spiegelen als ondernemer       Geert Sol

Meer informatie en aanmelden: https://www.countus.nl/kenniscentrum/evenementen/countus-recreatie-congres

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *