Speelplaats voor onderzoek naar het jonge kind

Woensdag 9 mei wordt het Speleon geopend, waar Spelen, Leren en Ontdekken centraal staan. Dit nieuwe onderzoekscentrum is ingericht als speelplaats waar praktijkgericht en innovatief onderwijsonderzoek een prominente plek heeft. De onderwijsdoelstellingen staan centraal, maar de resultaten uit het onderzoek kunnen ook nuttig zijn om het speelgedrag van kinderen bij recreatiebedrijven beter te kunnen  inschatten.

Speelgedrag
Binnen het expertisecentrum een ruimte ingericht waar jonge kinderen (3-7 jaar) kunnen worden geobserveerd terwijl ze spelen, een groepsgesprek voeren of gericht werken aan een taakje. Met als aandachttrekker een boomhut waar in geklommen kan worden en die is ingericht als woning compleet met keukentje en stoeltjes. Vragen die aan bod komen zijn jongens/meisjes verschillen, leeftijdsverschillen, kinderen die uit een ‘rijke leeromgeving’ komen (veel voorgelezen, beweging, muziek, geprikkeld door natuur, musea e.d.) versus kinderen die weinig worden geprikkeld.

Kennis delen
In dit expertisecentrum werken de iPabo, de Vrije Universiteit Amsterdam (LEARN! en het Centrum Brein & Leren) en de basisscholen samen. Er worden diverse onderwerpen onderzocht. Het is de bedoeling dat de resultaten van het onderzoek worden gepubliceerd op een website, gekoppeld aan het project: www.speleon.info. Deze is op dit moment nog niet online.

Meer informatie: www.ipabo.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *