Romeinse invasie in Belgisch Velzeke zorgt voor een toeristisch topweekend

Tijdens het Open Monumentenweekend van 9 en 10 september vonden in het centrum van Velzeke opnieuw de 25-jaarlijkse Caesarfeesten plaats.  Velzeke werd omgetoverd tot een Gallo-Romeinse nederzetting met een heuse ambachtenmarkt, een volksfeest en optredens van 300 internationale re-enactors.

Sinds de inhuldiging van het standbeeld van Caesar in 1873 organiseren de provinciale erfgoedsite Archeocentrum Velzeke, Stad Zottegem en Middenstand Velzeke om de 25 jaar de Caesarfeesten.  Voor die gelegenheid wordt het hele dorp teruggeflitst naar de antieke oudheid. Daar zorgen 300 re-enactors en standhouders voor.

De Caesarfeesten ging op zaterdag om 13 uur van start met de optocht van 100 Romeinen in volledige marsbepakking langs de Molenlos, de Paddestraat, het Romeins plein en de Doolbosweg naar het Archeocentrum.  Tussen 14 en 18 uur volgde een gladiatorengevecht, een demo van de cavalerie en een optreden van het legioen. Zondag 10 september startte het programma om 10 uur met eveneens een intrede van het legioen via de Paddestraat, gevolgd door een gladiatorengevecht, een demo van de cavalerie en een optreden van het legioen.

Internationale re-enactors

Meer dan 300 internationale re-enactors afkomstig uit alle hoeken van Europa geven gestalte aan  Romeinse gladiatoren en cavalerie. Naast het Vlaamse Elfde Legioen, bekend als de Romeinse soldaten in de VRT-reeks Het Verhaal van Vlaanderen, verwelkomt Velzeke ook legioenen uit de rest van België, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en Denemarken. Zij strijken neer aan het Archeocentrum waar ze een Romeins kamp met burgernederzetting optrekken en drildemonstraties, cavalerieoptredens en gladiatorengevechten opvoeren. Ook op het appél zijn Caesar en Cleopatra die gestalte krijgen dankzij de medewerking van Toneelgezelschap Velzeke.

Romeins kamp

Op het terrein van het Archeocentrum hebben de Romeinen hun tentenkamp opgeslagen dat doorlopend bezocht werd. De jongste bezoekers werden er zelfs opgeleid tot Romeinse soldaat. Op het terrein staat ook de grootste gereconstrueerde Romeinse glasoven waar glasblazers uit Europa en Amerika aan het werk zijn. Wie dorst heeft kan terecht aan de Romeinse wijnbar of de gratis drinkwaterstand van Farys.  In het dorpscentrum is er een ambachtenmarkt,  volksspelen, een programma met Keltische muziek, de fanfare en de toneelverenigingen. Ook vind je er de lokale horeca en de centrale bar van de Middenstand waar het enige echte Caesarbier in het exclusieve Caesarglas te bemachtigen is. Verder kan je ook genieten van een Caesarijsje, varken aan het spit of oesters.

Intense voorbereiding

“Toen ik anderhalf jaar geleden aan Peter Van der Plaetsen van Archeocentrum meldde dat de Caesarfeesten in 2023 moesten georganiseerd worden, vond iedereen het nog wel vroeg om aan de organisatie te beginnen” zegt Guy De Clercq, voorzitter van de organiserende Middenstand Velzeke.  “Als organisator van o.a. de jaarlijkse Vlooienmarkt waar jaarlijks zowat 10.000 bezoekers op afkomen, heb ik wel wat ervaring.  Maar voor de Caesarfeesten, die 25 jaar geleden op beide dagen al 10.000 bezoekers trokken, konden we toch niet talmen”, voegt hij er aan toe. “Vooral het zoeken naar de ambachtslui voor de ambachtenmarkt, was niet evident. De meeste ambachtslui zijn niet meer van de jongste en sommigen zijn al gestopt.  Na veel zoekwerk konden we toch een behoorlijk aantal van hen overtuigen. Voor de volgende Caesarfeesten over 25 jaar zal dit echter opnieuw een uitdaging zijn, want jonge mensen zijn nauwelijks geïnteresseerd in ambachten. Net zoals voor de Vlooienmarkt in mei kunnen we ook voor de Caesarfeesten rekenen op een goede samenwerking met de stad Zottegem en de provincie Oost-Vlaanderen, de politie en hulpdiensten en talrijke vrijwilligers”.

Middenstand Velzeke denkt bij de organisatie uiteraard ook aan de plaatselijke horeca die met het thema creatief aan de slag gingen.  Brasserie Romeins Hof serveerde het hele weekend ribbetjes en gamba’s en er is ook en oesterbar. Serviceclub Kiwanis Zottegem en de Sint-Franciscusschool zorgden op zondag voor broodjes  met warme beenham.  IJssalon Cream&Crunch creëerde een Caesar-ijsje.  En aan de bar op het Romeins Plein werd Caesarbier geschonken.  En verzamelaars konden er ook een echt Caesarglas met logo kopen. 

Meer informatie:  www.caesarfeesten.be 

Met dank aan (redacteur): Rita Goethals

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *