Plopsaqua Mechelen past ontwerp aan voor publiek-privaat zwembad / waterpark

Het eerste ontwerp van Plopsaqua Mechelen kreeg de nodige opmerkingen van VLAREM (Vlaamse Milieu Instantie) in aanloop naar goedkeuring van de omgevingsvergunning. Mede om die reden is er een nieuw ontwerp gemaakt, waarin ook meer aandacht voor toegankelijkheid is opgenomen.

Het nieuwe zwemcomplex, een investering van 50 miljoen euro, wordt gesitueerd op de site van Science Center Technopolis

Na het intrekken van onze omgevingsvergunningsaanvraag in september zijn we volop aan de slag gegaan om ons dossier te herwerken. We gingen, samen met enkele interne en externe experten, alsook onze architect, aan de slag met de opmerkingen van de adviesinstanties en de Provinciale Omgevingsvergunningscommissie omtrent onder andere VLAREM en toegankelijkheid, en hebben op basis daarvan ons dossier verder op punt gezet”.

CEO a.i. Koen Clement
Exterieur van het nieuwe zwembad

Mix van publiek zwembad en Plopsa waterpark

Net als bij eerdere projecten van de Plopsa Groep is ook in Mechelen gekeken naar een combinatie van een locale zwemvoorziening voor o.a. zwemlessen en verengingen – gecombineerd met een waterattractie met ee Plopsa thematisering. Door dit soort slimme Publiek Private Samenwerking (PPS) kan het project zowel voor Plopsa als de gemeente kostenefficiënter worden gerealiseerd.

Het aquapark zal bestaan uit een stedelijk gedeelte en een grote recreatieve zone met verschillende zwembaden, glijbanen en waterspeeltuigen. Voor het grote aantal zwem- en watersportclubs wordt Plopsaqua Mechelen Zennebad een nieuwe thuis na het sluiten van het stedelijke zwembad ‘Geerdegemvaart’.

Het stedelijke gedeelte, luisterend naar de naam ‘Zennebad’, zal drie baden tellen:

  1. een zwembad van 25 meter op 34 meter met meer dan 15 banen en een grote tribune voor de waterpolo, (zwem)scholen en clubs. E
  2. en zone met een diepte van 4 meter zorgt voor een stevige professionalisering voor de duikers.
  3. Voor de beginnende zwemmers is er een kleiner 25-meterbad en instructiebad voorzien.

De recreatieve zone krijgt een unieke thematisering met Kabouter Plop, Samson en Bumba in de hoofdrol en zal bestaan uit een spectaculaire glijbaantoren met verschillende glijbanen, een golfslagbad met licht- en geluidseffecten, een Wild River, een waterspeeltuin met diverse waterspeeltuigen, een peuterbad, verschillende bubbelbaden en een ruim buitenzwembad met grote ligweide.

Rol van de gemeente Mechelen

Ook Stad Mechelen draagt bij tot het nieuwe zwemcomplex dat ter vervanging van het huidige zwembad ‘Geerdegemvaart’ komt. Mechelaars krijgen dus meer kwaliteit en meer zwemwater voor vergelijkbare tarieven met het huidige zwembad.

Synergie met Technopolis

Plopsaqua Mechelen Zennebad biedt samen met Science Center Technopolis een fantastische vrijetijdsbeleving. De activiteiten van beide attracties vullen elkaar perfect aan. Dat zorgt ervoor dat bezoekers beide parken kunnen combineren op één dag én tegen een voordelig tarief.

Mobiliteit & groenstructuur

Plopsaqua Mechelen Zennebad wordt volledig in de omgeving geïntegreerd en zal zowel te voet, met de fiets, de bus, de auto en de autocar te bereiken zijn. Gemotoriseerde voertuigen krijgen een aparte inrit voor de veiligheid. Ook de bereikbaarheid met het openbaar vervoer wordt verbeterd, net zoals de toegangswegen in de ruimere woonomgeving van het zwembad. Voor de bouw van het nieuwe zwemcomplex is een beperkte boskap noodzakelijk, maar het Zennebeemdenbos blijft voor 88% intact. Het deel dat verdwijnt, wordt elders op het grondgebied van Stad Mechelen dubbel gecompenseerd waardoor Mechelen nog groener wordt.

Meer informatie: www.plopsaquamechelen.be/nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *