Openluchttheaters hinken op twee gedachten na persconferentie

De 45 Nederlandse openluchttheaters, verenigd in de Vereniging Nederlandse Openluchttheaters, hinken op 2 gedachten na de persconferentie van 11 mei; enerzijds is er blijdschap dat er weer wat mogelijk is, anderzijds zijn die mogelijkheden vooralsnog zeer beperkt.

In de persconferentie is duidelijk geworden dat openluchttheaters vanaf 19 mei weer 30 bezoekers mogen ontvangen. In de praktijk betekent dit echter dat maar weinig openluchttheaters de poorten meteen zullen openen. Met slechts 30 bezoekers zijn de meeste voorstellingen niet  kostendekkend. De Vereniging Nederlandse Openluchttheaters is echter wel hoopvol voor de komende maanden. Als de besmettingscijfers blijven dalen is de verwachting dat in juni al  meer stoeltjes bezet mogen worden. De vereniging hoopt dat bij de volgende verruimingsstap van de coronamaatregelen  niet meer met absolute cijfers gerekend wordt maar rekening gehouden wordt met de individuele capaciteit van de theaters en de mogelijkheden om aan de coronamaatregelen te voldoen.

De winst voor de openluchttheaters zit hem er in dat tijdens de persconferentie voor het eerst de openluchttheaters als aparte groep werden benoemd. Omdat alles zich in de buitenlucht afspeelt en er vaak veel ruimte is, zijn er veel meer mogelijkheden om op een veilige manier bezoekers te ontvangen. De vereniging heeft er steeds voor gepleit dat openluchttheaters daarom als aparte groep behandeld worden. Dat lijkt nu het geval te zijn.

De openluchttheaters hebben in de meeste gevallen een programma klaar voor komende zomer. Als de huidige trend zich doorzet verwacht de vereniging dan ook veel voorstellingen te kunnen realiseren. Na een financieel zwaar 2020 hopen de openluchttheaters in 2021 weer wat op te krabbelen. Hoe groot de schade zal worden hangt af van de stappen die het openingsplan toelaat.

Bron en meer informatie; www.openluchttheaters.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *