Wereldwijde voorbeeldprojecten toegankelijk toerisme

In veel landen worden grote inspanningen gedaan om vakanties toegankelijk te maken voor mensen met verschillende beperkingen. Het Engelstalige boek ‘Best Practice in Accessible Tourism’ beschrijft diverse succesvolle praktijkcases. Opvallend is dat het juist vaak samenwerkingsverbanden zijn, die rekening houden met de complete keten van dagbesteding, die vaak als voorbeeldproject in beeld komen.

Projecten toegankelijkheid
Het is een bijzonder uitgebreid boek van 380 pagina’s, waarin uitgebreid verschillende voorbeeldprojecten worden omschreven. De meerderheid van de beschreven projecten betreft samenwerkingsaanpak in landen, regio’s, promotie-organisaties of andersoortige samenwerkingsverbanden. In mindere mate worden ook praktijkcases bij individuele bedrijven behandeld. Elk project wordt afgesloten met een beknopte conclusie. De cases betreffen compleet afgeronde verhalen; je kunt het boek dus ook prima gebruiken om korte verhalen te lezen over projecten die je interesseren.

Vooral samenwerken

Het boek is opgebouwd uit vijf onderdelen:

  1. Beleid en strategie voor toegankelijk toerisme (105 pagina’s)
  2. Netwerken en samenwerkingsverbanden (68 pagina’s)
  3. Ketenbenadering in toegankelijk toerisme (70 pagina’s)
  4. Gebiedsontwikkeling (73 pagina’s)
  5. Ervaringen met toegankelijk toerisme (46 pagina’s)

Project 17, waarin het ontwerp van een toegankelijk hotel wordt besproken, is bijzonder praktisch voor individuele bedrijven. Dit hoofdstuk bevat een checklist van 15 pagina’s met praktische tips en aanbevelingen.

Dat neemt niet weg dat ook andere hoofdstukken, o.a. over samenwerking met de hele keten van het toeristisch aanbod, veel praktische inzichten geven in een succesvolle benadering van de doelgroep.

Enkele voorbeelden van de 25 projecten die aan de orde komen:

  • Travel Marketing Studies van de Open Doors Organization (VS)
  • Accessible Tourism in Greece; Beaches and Bathing for all
  • Accessible Dive Tourism
  • Visit Oslo; Supporting Accessible Tourism Content
  • Special Needs Customer Care Training for Toerisme

In het boek is geen ‘best practice’ uit Nederland opgenomen. In het boek komen wel Vlaanderen (toeristische infrastructuur en ontwikkelen van een label) en Duitsland (ontwikkeling van toeristische infrastructuur ‘Tourism for All’.) aan bod.

Meer informatie en bestellen: www.multilingual-matters.com

(Het boek staat hier geprijsd voor € 31,96. Op de pagina is ook een complete inhoudsopgave te vinden.)

Eén reactie

  1. Voor informatie over toegankelijk toerisme in Nederland kunnen zowel buitenlanders als Nederlanders terecht bij Accessible Travel Netherlands. Als zelfstandig reisagent ben ik gespecialiseerd in het aanbieden van hotels met aangepaste kamers, rolstoeltaxi’s en bussen en het organiseren van toegankelijke excursies. Voor meer informatie over dit onderwerp, kunt u ook kijken op http://www.accessibletourism.org/?i=enat.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *