Verplicht horecaregister krijgt een vervolg in HorecaDNA

Met ingang van 2015 gaat het Horecabedrijvenregister over naar een nieuwe organisatie, onder een nieuwe naam: HorecaDNA. Tot nu toe was elke onderneming met horeca-activiteit “bij wet” inschrijvingsplichtig bij het Bedrijfschap Horeca & Catering. Alle ingeschreven ondernemingen hebben een brief of e-mail van het bedrijfschap gekregen met daarin een aanmeldcode voor HorecaDNA. Daarmee kunnen ze hun (vrijwillige) deelname aan HorecaDNA kenbaar maken.

taartjes in attractiepark Julianatoren
taartjes in attractiepark Julianatoren

Alle ondernemingen met horeca-activiteit zijn welkom bij HorecaDNA, ook als ze (nog) niet geregistreerd zijn bij het bedrijfschap, KHN of RECRON. Als ze geen aanmeldcode hebben ontvangen, dan kunnen ze die aanvragen via de website van www.HorecaDNA.nl via Aanmelden.

Het Horecabedrijvenregister levert informatie voor statistisch onderzoek in de horecabranche. Daarnaast kunnen overheden zoals de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit informatie raadplegen over de aanwezigheid van horecabedrijven. Ook kunnen navigatiesystemen worden voorzien van bedrijfsinformatie. Een actueel register is dus belangrijk voor zowel de sector als voor de individuele ondernemer.

Bovendien vormt het register ook de basis voor slim digitaal zaken doen, zoals met het Ondernemingsdossier. KHN steunt het initiatief en maakt gebruik van de diensten van HorecaDNA. Als brancheorganisatie heeft KHN belang bij een goed georganiseerde sector en efficiëntie door digitale samenwerking. Het register van ondernemingen is hierbij een basisvoorwaarde.”

Dienst blijft gratis
Het bedrijfschap Horeca en Catering heeft voor alle bij haar ingeschreven bedrijven afgesproken dat het beheer van bedrijfsgegevens als basisdienstverlening de komende twee jaar gratis blijft. HorecaDNA biedt aanvullende diensten tegen betaling aan. Niet deelnemen heeft wel gevolgen, bijvoorbeeld voor de vindbaarheid van een horecabedrijf.

Overdracht van bedrijfsgegevens horecaondernemers
Horecaondernemers kunnen met een persoonlijk account de bedrijfsgegevens beheren. Basisgegevens die het bedrijfschap per 1 januari 2015 overdraagt zijn de openbare KvK-gegevens, zoals naw-gegevens van de vestiging, het soort horecabedrijf en ondernemergegevens.

Daarnaast draagt het bedrijfschap ook aanvullende informatie over, tenzij de horecaondernemer bezwaar maakt. Dit zijn gegevens die kleur en smaak aan een bedrijf geven, zoals het aantal vierkante meters, de rechtsvorm, de aanwezigheid van een terras, de nationaliteit van de keuken of het aantal bedden. Informatie die bijvoorbeeld belangrijk kan zijn voor correcte vermelding in navigatiesystemen.

Privacygevoelige informatie over de loonsom, de heffing en dossierinformatie over individuele horecabedrijven wordt vanzelfsprekend niet overgedragen.

Meer informatie: www.horecadna.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *