Het geheim van een goed kindermenu

Afgelopen week besteden we op Pretwerk.nl aandacht aan het winnende kindermenu op de Horecava. Inmiddels zijn we op bezoek geweest bij de trotse kok, Louis Tonkes heeft zijn creatie goed doordacht, maar heeft ook een missie; kinderen leren te genieten van nieuwe smaken en gastronomie.

Juist in de recreatiesector is er veel aandacht voor de eetwensen van de kleine mensen. Aan de wedstrijd op de Horecava deden dan ook diverse recreatiebedrijven mee, waaronder drie keukens van de Efteling en deelname van Walibi.

Missie versus kinderwensen
Tonkes werkt al sinds 2007 op Hof van Saksen en was sous-chef toen restaurant Cour du Nord nog een Michelinster had. Dat verklaart ongetwijfeld zijn passie voor gastronomie en lekker eten. Toch ziet hij dat op de huidige menukaart de hamburger met frietjes het succesnummer is onder de kindermenu’s. Een verantwoorder optie, ‘zalm met groene groentjes’ blijkt toch lastiger te slijten.

Uitgangspunt voor Tonkes bij het bedenken van het wedstrijdmenu is dat kinderen vaak kiezen voor eten dat bij hen bekend is; “Friet, kip en appelmoes behoren tot de favorieten en dat wordt in onze restaurants ook veel besteld. Dat menu heb ik dan ook als uitgangspunt genomen. Maar ik heb als kok ook een missie; het kindermenu mag wel wat gezonder en het is een uitdaging om kinderen te leren om nieuwe smaken te waarderen. De frietjes zijn vervangen door ‘polenta’; dit is nog knapperiger als friet, maar bereid met maismeel. Door het kippeboutje eerst te stomen en daarna kort te frituren, is het vlees minder vet en krijgt het een lekker knapperig kostje. De groenten hebben de vorm van frietjes gekregen en het menu wordt afgemaakt met eigengemaakte appel- en perenmoes.”

Prijs versus vers
Alle deelnemers aan de wedstrijd hadden als opdracht meegekregen dat de inkoopkosten onder de € 5,- moesten blijven en de prijs op de menukaart maximaal € 15,-. Het winnende menu zit aan de bovenkant van deze marge en Tonkes ziet dat wel als kanttekening: “Dat is aan de dure kant voor een kindermenu.” De hogere prijs verklaart Tonkes door het gebruik van de verse producten.

Even proeven
Met het kindermenu komt er wel wat bijzonders op tafel; een grote steen, met daarop een frituurmandje en tubes moes trekken meteen de aandacht van alle kinderen. Dat begint dus goed. De grote favoriet is de polenta. Iedereen is aangenaam verrast over deze lekkere knapperige frietvervangers; beter dan friet. De perenmoes biedt een smaak die voor mij in ieder geval nog onbekend is. Maar wel erg lekker; net als de zelfgemaakte appelmoes. Ook de kip en beetgare groenten zijn prima van smaak. De kinderen zijn nieuwsgierig genoeg om te proeven, maar komen toch snel tot de ontdekking; groente!; en dat is niet hun favoriet.”

Zelf proeven is mogelijk op Hof van Saksen

Een verslag door: Walter Jonker, Levend Land communicatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *