Bijtijds verwijderen eikenprocessierups voorkomt veel overlast

Op 4 april zijn in de gemeente Sittard-Geleen (Limburg) de eerste eikenprocessierupsen uitgekomen. Sinds 1990 vormt de eikenprocessierups  in een toenemend deel van Nederland een jaarlijks terugkerend probleem. Van mei tot in juli kan men de eikenprocessierups in processieachtige colonnes of dicht op elkaar gepakt in spinselnesten op eikenbomen aantreffen. Gedurende deze periode verspreidt de rups brandharen die bij mensen, huisdieren en vee ernstige irritaties van huid, ogen en luchtwegen kunnen geven.

Sinds Pasen zijn in het hele land rupsen van het eerste stadium uit eipakketten gekomen. In vergelijking met dezelfde periode in de voorgaande jaren is het aanzienlijk kouder en is er meer regen gevallen. Tot nu toe zorgt dit voor een vertraging in de ontwikkeling van de jonge rupsen.

Risicovol klusje
De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) adviseert gemeenten en terreinbeheerders om bijtijds nesten van de eikenprocessierups te laten verwijderen.  Daarmee voorkomt u een explosieve groei van deze rups volgend jaar. Verwijderen van de nesten moet plaatsvinden vóórdat ze uitvliegen als vlinders en weer eitjes leggen. Vanwege het risico op gezondheidsklachten moet dat worden gedaan door een gespecialiseerd bedrijf.

De website Boomzorg.nl geeft enkele adressen van bedrijven die kennis hebben om de rupsen veilig te verwijderen:

www.piusfloris.nl
www.kuppen-bomen.nl
www.eijkelboom.nl
www.wolterinck.nl

Op de website van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit vind u meer achtergrondinformatie over de problematiek met de eikenprocessierups

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *