Nederlanders willen weer vaker op stedentrip; second cities als trend

De helft van de Nederlanders is van plan om de komende drie jaar op stedentrip te gaan. Dat blijkt uit een onderzoek door Trends & Tourism. Alhoewel in het rapport vooral focust op buitenlandse stedentrips zijn enkele conclusies zeker ook de moeite waard voor Nederlandse stedelijke bestemmingen.

Foto: Pretwerk @ Deventer

Onderzoeker Kees van der Most noemt o.a. de opkomst van de second cities: “Wij zien bijvoorbeeld een duidelijk groei in de belangstelling voor de zogenaamde second cities. Een ontwikkeling die je volgens mij ook op de binnenlandse markt ziet. Dit sluit aan bij de trend dat de consument meer van de gebaande paden gaat. Een positieve ontwikkeling denkend vanuit spreiding!”

De helft van de Nederlanders wil op stedenreis

Door corona waren stedentrips de afgelopen jaren uit de gratie. Nu corona meer naar de achtergrond raakt worden stedentrips weer populair. Circa de helft van de Nederlanders is beslist/waarschijnlijk van plan om de komende drie jaar een buitenlandse stedenreis te maken. Vooral jongeren en hoger opgeleiden willen op stedenreis. Belangrijkste reden om geen plannen te hebben voor een stedenreis zijn de hoge kosten van stedentrips. Onzekerheid vanwege corona speelt slechts een bescheiden rol om niet te gaan.

Voorkeur voor auto bij bestemmingen tot 750 kilometer

De auto is met bijna 40% het meest favoriete vervoermiddel bij vakanties naar steden die minder dan 750 kilometer van Nederland liggen; vliegtuig en trein volgen met elk zo’n 25%. Voor stedentrippers die een voorkeur hebben voor de trein zijn gemak en duurzaamheid de belangrijkste overwegingen om voor de trein te kiezen. Bij Europese steden die 750 km of verder van Nederland liggen is het vliegtuig het populairst (64%); zo’n 14% kiest dan voor de trein.

Bron en meer informatie: www.trends-tourism.nl/nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *