Ministerie LNV wil 10% méér bos in 2030 – ook aandacht voor recreatie

Het ministerie van LNV heeft een nieuwe landelijke Bossenstrategie ontwikkeld. Daarin staan o.a. doelstellingen m.b.t. uitbreiding van het Nederlands bosareaal met 37.000 ha. in 2030. Er is nadrukkelijk aandacht voor het recreatief gebruik van bossen; vooral dicht bij huis.

De Bossenstrategie is een nadere uitwerking van het Klimaatakkoord. In deze strategie benoemen Rijk en provincies gezamenlijk ambities en doelen voor bossen in Nederland en brengen zij in beeld op welke wijze deze ambities vorm kunnen krijgen. Naast de klimaatdoelstellingen wordt er ook gekeken naar de verschillende functies (ook recreatief) die bossen vervullen. Wij keken naar de recreatieve aspecten binnen het rapport.

Spreiding van de drukte

Een belangrijke doelstelling m.b.t. het recreatief gebruik van bossen is het spreiden van de drukte en toepassen van zonering, waardoor kwetsbare gebieden worden ontzien door recreanten. Tijdens de coronacrisis trokken veel meer mensen dan normaal de bossen in.

“Bos blijft een van de meest gewaardeerde natuurtypen en heeft een aantrekkingskracht op wonen en toerisme. Het bos inspireert en geeft rust in een wereld vol prikkels. En het biedt ruimte voor sportieve en ontspannende activiteiten zoals wandelen, mountainbiken en kamperen. Bos draagt zo bij aan de geestelijke en fysieke gezondheid. De afgelopen coronatijd heeft ons geleerd hoe belangrijk het is om eropuit te kunnen trekken of om een ommetje te kunnen maken in een aantrekkelijke woon- (en werk)omgeving. Op sommige plekken is het behoorlijk druk in het bos. Bos biedt ruimte aan veel (verschillende soorten) recreanten. Tegelijkertijd is hier ook een balans nodig tussen gebieden waar ruimte kan worden geboden aan intensievere vormen van recreatie en rustige gebieden, waar ruimte is voor natuur.”

uit de ‘Bossenstrategie‘ op p. 44 start de omschrijving van recreatief gebruik
Landgoed Amelisweerd, vlak bij de stad Utrecht, met intensief recreatief gebruik

Meer bos in de directe leefomgeving

De bossenstrategie heeft verschillende verbintenissen met andere maatschappelijke vraagstukken. Zo wordt er aangehaakt op de plannen om het woningtekort aan te pakken met 1 miljoen nieuwe woningen. Om de leefomgeving van de nieuwe woonwijken aantrekkelijk te maken wordt er nadrukkelijk gekeken naar de realisatie van bos in de buurt van de nieuwe woonwijken. Uit het rapport : “We willen bewoners van nieuwe woningen een prettige leefomgeving bieden met mogelijkheden voor recreatie, ook om grotere druk op bestaande natuurgebieden te voorkomen.”

Bos in de buurt van steden biedt goede kansen voor ondernemers in horeca en recreatie. Door de nabijheid van bevolkingsconcentraties zal het (herhaal)bezoek groter zijn dan bij afgelegen gebieden. Toevoeging van een restaurant of kanoverhuur maakt de bossen aantrekkelijker voor een recreatief bezoek – en het is een stuurmiddel in de zonering. Een win-win situatie als je kijkt naar de doelstelling voor recreatief gebruik van bossen.

duiding Pretwerk.nl

Meer informatie: Bossenstrategie 2030 op www.rijksoverheid.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *