Halsema trekt oproep om weg te blijven uit Amsterdam (voorlopig) weer in

De horeca en het toeristisch bedrijfsleven waren onaangenaam verrast door de brief van burgemeester Femke Halsema waarin ze toeristen en recreanten oproept om weg te blijven uit de hoofdstad. In het programma Nieuwsuur trekt ze deze maatregel weer in.

De brief met Amsterdamse maatregelen (18-08-2020) was opgesteld door de veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland en ondertekend door de burgemeester.

screenshot uit de brief van Halsema

O.a. Koninklijke Horeca Nederland reageerde meteen: “KHN en KHN Amsterdam vinden dit soort maatregelen niet goed passen nu juist de horeca als een veilige en verantwoorde omgeving wordt aanbevolen door het Kabinet en de risicokansen in de horecaomgeving juist kleiner worden door een goede naleving door de horeca. Het ontmoedigen van bezoekers is ook nog eens slecht voor de economie van de stad. KHN gaat het overleg met de stad aan om hun houding te verbeteren en in lijn te brengen met risicobeheersing en draagvlak.” Meer op www.khn.nl

Toch geen oproep om weg te blijven

Later op de avond werd Halsema in het programma Nieuwsuur gevraagd om een toelichting op de maatregelen. Daarin zwakt ze de maatregelen in de brief weer af: “We doen die oproep nu niet, we houden die mogelijkheid achter de hand. Een dergelijke maatregel zou desastreus zijn voor de hotelbranche, dus dat doen we liever nog niet.”. Wel ziet Halsema de horeca in Amsterdam duidelijk als één van de bronnen van infectie. Eerder op de avond gaf premier Rutte juist aan dat bijeenkomsten in de privésfeer juist voor de meeste besmettingen zorgt, en roept kleinbehuisden op om eventueel een zaaltje te huren bij de horeca. Halsema: “Amsterdam wijkt af van het landelijke beeld. Dus geen privé feesten in de Amsterdamse horeca.”

Een extra maatregel die betrekking heeft op de Amsterdamse horeca: “Er komt een meldplicht voor feesten en partijen met meer dan honderd mensen in de stad.”

Meer informatie: www.amsterdam.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *