Gemeente Amsterdam sluit sluiproute voor nieuwe hotelbouwplannen af

Ook worden de zones, waar geen nieuwe plannen worden toegelaten, verder uitgebreid. Ondanks de nieuw ingestelde beperkingen worden er de komende jaren nog 2400 nieuwe hotelkamers in Amsterdam bijgebouwd.

Wethouder Victor Everhardt (Economische Zaken) ligt toe: “We hebben in Amsterdam ontzettend veel hotels: 533, met zo’n 40.000 hotelkamers. Nóg meer hotels voegt op de meeste plekken niets toe voor Amsterdammers. Sinds 2017 geven we daarom alleen nog onder strenge voorwaarden toestemming voor de bouw van een hotel. In ons overnachtingsbeleid is Amsterdam daarvoor ingedeeld in ‘nee-gebieden’ en ‘nee, tenzij-gebieden’:

  • In de nee-gebieden geven we helemaal geen toestemming voor de bouw van een nieuw hotel.
  • In de nee, tenzij-gebieden geven we alleen onder strenge voorwaarden toestemming voor de bouw van een hotel.

Hoewel…

Het bleek na 2017 toch nog mogelijk om nieuwe hotels te bouwen, door een ‘gat’ in het beleid. Dat wil zeggen: als het bestemmingsplan van een stuk grond de bouw van een hotel toestaat, konden wij dat niet tegenhouden. We moesten dan ook het erfpachtcontract van dat stuk grond aanpassen voor de komst van een hotel. Vanaf 1 november 2021 doen we dat in nee-gebieden niet meer. Zo wordt het bijna onmogelijk om daar nog extra hotels te bouwen. De nee-gebieden in Amsterdam zijn ook groter geworden.”

Meer informatie: www.amsterdam.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *