Europa-Park neemt het voortouw op het gebied van coronaveilige toegang

In Duitsland wordt er qua coronamaatregelen in de recreatiesector sterk gelet op de grootste speler in de markt: Europa Park. Vlak voor de heropening op 21 mei hielden zij een persconferentie/talkshow waarin een veilige heropening van het attractiepark en de hotels uitgebreid aan bod kwam.

Open vanaf 21 mei

Na meer dan zes maanden sluiting mag Duitslands grootste attractiepark komende vrijdag de poorten weer openen. Ook de zes themahotels, het Camp Resort, de camping en de virtual reality-attractie YULLBE  gaan op die dag weer van start. Europa-Park is aangewezen als modelproject en mag openen vanwege de gunstige infectiecijfers in de regio van het park. Europa-Park’s tweede park, waterpark Rulantica, blijft tot nader order nog gesloten.

Openstelling nog niet rendabel

De ondernemersfamilie Mack was goed vertegenwoordigd in de talkshow. Daarnaast werden er ook medisch specialisten aan het woord gelaten over de effectiviteit van maatregelen om een dagje uit op een verantwoorde manier te organiseren.

Roland Mack blikte eerst terug op de afgelopen periode, waarin ook EuropaPark zwaar te lijden had onder de coronacrisis. De oprichter van EuropaPark heeft zijn park redelijk door de crisis geloodst: “Het motto in ons familiebedrijf is altijd geweest ‘liquiditeit gaat voor rentabiliteit’. We hebben in het begin van de crisis dan ook gekeken op welke kosten we kunnen besparen. Daarbij wilden we ook ons personeel zekerheid bieden over hun toekomst binnen ons bedrijf. Daar zijn we uiteindelijk goed in geslaagd. Nu we vrijdag weer open gaan, met een beperkte capaciteit, zal de winstgevendheid zeker nog niet terugkeren. Daarvoor is de opzet van ons park te grootschalig. We zien het als een stap in de goed richting en een mogelijk voor het personeel om hun routines weer op te pakken.”

EuropaPark is inmiddels gestart met een grootschalige campagne om nieuw en flexibel personeel te werven voor het aankomende seizoen in het attractiepark en de hotels.

Roland Mack sprak vanuit de persconferentie ook nog even de nationale overheid toe: “Natuurlijk zijn wij als ondernemers erg blij dat we weer kunnen herstarten. Da politiek onderschat echter welke betekenis een uitje of dagattractie heeft voor de bevolking. Het is een uitlaatklep waar mensen vol verwachting naar uitkijken. Wij zagen in de aanloop naar de heropening al zoveel mooie berichten binnenkomen van mensen die zich verheugen op een bezoek.”

Focus op corona-veiligheid

Normaal ligt er bij de opening van een nieuw pretparkseizoen de focus op nieuwe attracties. Dit jaar was de hoofdrol weggelegd voor de coronaveiligheid op het park. In de talkshow waren twee medisch specialisten uitgenodigd om toe te lichten welke risico’s er spelen rond een pretparkbezoek. Michael Mack benadrukte nog eens dat er bij eerdere openstellingen geen besmettingshaarden waren te herleiden naar het attractiepark en dat de maatregelen goed doordacht zijn en goed nageleefd worden.

Het aantal bezoekers is voorlopig begrensd en door registratie kan in geval van besmetting met medebezoekers contact worden gezocht. In restaurants en wachtrijen zijn afstandsmarkeringen aangebracht. Medewerkers zorgen voor extra reiniging en desinfectie en voor bezoekers staan voldoende desinfectiepunten ter beschikking. Samen met hansgrohe is zelfs een handwas-attractie (foto’s boven + rechts) ontwikkeld.

Digitaal zijn er ook voorzieningen getroffen. Met de app VirtualLine kunnen bezoekers virtueel aanschuiven bij een attractie. Met een andere app, Distance Radar (alleen voor Android), kan de bezoeker op speelse wijze op de afstandsregels letten tijdens het parkbezoek. Bij voldoende afstand maakt hij meermaals per dag kans op een vip-pas voor een attractie met VirtualLine. Europa-Park wordt bij dit modelproject begeleid door het universitair Ziekenhuis van Freiburg.

EuropaPark is aangewezen als modelproject voor een veilige heropening. Dat betekent dat onderzoekers in het park aanwezig zijn om onderzoeken te doen. Ralf D. Stumpf is hygiëne expert en hij benoemde o.a. de bereidheid van de bezoekers om zich aan de regels te houden. Ook Dr. Maximiliaan Weiss schoof aan op de persconferentie om te praten over de rol van aerosolen – kleine deeltjes die via de lucht een besmetting kunnen overdragen. Zijn conclusie: “De kans op besmetting in EuropaPark is vele malen kleiner dan in een klaslokaal. Zelfs als er geen mondmasker verplicht zou zijn, dan zou het risico in het park nog kleiner zijn dan in een school.“ Ook na de heropening blijven wetenschappers metingen verrichten naar de risico’s op besmetting in het park.

In de persconferentie werd natuurlijk ook aandacht besteedt aan nieuwtjes in en rond het park. O.a. een uitgebreid personeelshotel met kinderopvang, de verbeterde treinverbinding en het nieuwe grote outdoor waterpark.  Daar komen we in een volgend artikel nog op terug.

Meer informatie: www.europapark.de

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *