Vlaamse overheid handhaaft streng op Toeristisch Logiesdecreet

In 2013 heeft de ‘Cel Handhaving’ in Vlaanderen streng opgetreden tegen inbreuken op het Toeristische Logiesdecreet. Inspecteurs legden o.a. administratieve geldboetes van 250 tot 25.000 euro op, of gingen over tot de gedwongen stopzetting en/of verzegeling van het toeristische logies.

Social traveling
Met de handhaving wil de overheid oneerlijke concurrentie tegengaan en de veiligheid en hygiëne van gasten waarborgen. Mede dankzij de opkomst van social traveling websites worden de grenzen tussen logeren bij vrienden of commerciele exploitatie steeds vager. Wie in Vlaanderen een accommodatie aanbiedt moet voldoen aan een registratie- en controleplicht.
In 2013 werden 163 processen-verbaal opgemaakt waarvoor de procedure tot het opleggen van een administratieve geldboete werd opgestart. Bij 34 overtreders werd de procedure tot het uitvaardigen van een bevelschrift tot onmiddellijke stopzetting opgestart.

Draagvlak
Het aantal meldingen aan de Cel Handhaving stijgt. Zowel toeristen, buurtbewoners en officiële instanties als gemeenten, politie en brandweer, als uitbaters melden mogelijke overtredingen aan de Cel Handhaving. Dit duidt op een stijgend vertrouwen in de werking van de cel en in het strikt uitvoeren van het handhavingsbeleid.

De Cel Handhaving is uitgegroeid tot een belangrijke speler in de toeristische sector. Het correct toepassen van de regelgeving levert immers enkel winnaars op. De toerist in de eerste plaats. Maar de toeristisch ondernemer ook: geen oneerlijke concurrentiestrijd meer in een sterke sector.

Bron en meer informatie: www.vlaanderen.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *